Breaking News

A hajdú-bihari gazdák dúskálhatnak a kukoricában

Hajdú-Bihar – Évek óta nem volt olyan gyenge a megyei kukoricatermés mint idén. Míg az elmúlt években 7-8 tonna körül volt a hektáronkénti termésátlag, most az öt tonnát sem éri el. Ennek elsősorban az aszály az oka. A hajdú-bihari földek háromnegyedén már véget ért az aratás. Azok a gazdák jártak jól, akik jobb minőségű földbe vetettek. Van olyan terület, ahol az átlagos termés dupláját tudták betakarítani.

Hajdúböszörmény határában az idei termés jobb lesz, mint a tavalyi, kilenc tonna kukoricára számítanak hektáronként a gazdák annak ellenére, hogy ezen a területen is kevés volt a csapadék. Viszont akkor esett, amikor fontos volt a növény növekedése szempontjából.

- Májusban, júniusban és júliusban csapadékos volt a hónap és ez a kukorica növekedésének nagyon kedvezett. Azért termett ez a kilenc tonna körüli átlagtermés – magyarázza Barkó István, a Béke Agrárszövetkezet növénytermesztési főágazatvezetője.

A böszörményi termésmennyiség kiemelkedőnek számít. A csapadékeloszlás viszont nem volt ilyen kedvező mindenhol. A megyében vannak olyan területek, ahol mindössze két tonna kukoricát takarítanak be egy hektárról, elsősorban a bihari-sárréti kevésbé jó termőföldeken. A szakemberek előzetesen 4,2 tonna körüli megyei átlagtermésre számítottak.

- Rosszul becsültünk, mivel ennél úgy tűnik jobb eredménynek lesznek. Ettől függetlenül az  öt tonnát nem éri el, 4,8 -4,9 körül várható a végeredmény – mondta Kiss Zoltán földművelésügyi igazgató.

Tavaly a megyei átlag megközelítette a hét tonnát, 2010-ben pedig a belvíz ellenére is hat tonna körüli volt a kukoricatermés a megyében. 2003-ban és 2007-ben az ideihez hasonlóan öt tonna körül alakult az átlag. A kisebb mennyiség miatt várhatóan az árak is emelkednek a betakarítás végére. Most a kukorica tonnája körülbelül nettó 58 ezer forintba kerül.

Nincsenek megjegyzések