Breaking News

A Hortobágyig lehet majd tekerni Debrecen belvárosából

Debrecen – A nyugati kiskörút mentén is lesz kerékpárút. Jövőre a Mikepércset Debrecennel összekötő bringaút építése is elkezdődhet.


Ahogy arról nemrég a Dehir.hu is beszámolt, két kilométerrel bővült Debrecen kerékpárút-hálózata, ugyanis nemrég adták át a bringásoknak a frissen megépült Böszörményi úti szakaszt. A fejlesztés azonban itt nem áll meg, hiszen már terveznek egy újabb, 500 millió forint értékű fejlesztést, mely révén további útszakaszokkal gazdagodik a cívisvárosi hálózat.

Varga László városfejlesztési főosztályvezető a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában elmondta, az utóbbi két-három évben jelentősen megnőtt a kerékpárforgalom Debrecenben. A megnövekedett igény szükségessé teszi a további fejlesztéseket, s elsősorban a belvárosban és annak környékén bővítenék a hálózatot.

Miért ilyen drága?

A Böszörményi úti szakasszal kapcsolatban a főosztályvezető elmondta, azért nem kerítették el az akkor még épülő utat, mert úgy sokkal drágább lett volna, ezért használhatták már a hivatalos átadás előtt is a kerékpárosok. Maga a beruházás egyébként 120 millió forintba került, ám ez az összeg sokakat gondolkodóba ejtett: miért került ennyibe a két kilométer hosszú út?

- 21-22 ezer forint négyzetmétere, a szerkezet, az ágyazat, a vízelvezetés, a kétrétegű aszfalt és a szegélyezés a költségek felét jelentette, míg a másik felét a közműáthelyezés, az út átvezetése a közlekedési csomópontokon, a fakivágások, a faültetések tették ki. Tíz évvel ezelőtt körülbelül 10 ezer forinttal kevesebbe került volna ugyanennek az útnak a négyzetmétere, de az alapanyag is évről évre egyre drágább – magyarázza Varga László.

Hamarosan egy másik szakasz építése is a végéhez ér, ez a Hatvan utcai kerékpárút, melyet a tervek szerint november 15-re kell átadni. Varga László szerint a határidővel nem lehet gond, a napokban elkészül a szakasz, így hamarosan azt is használhatják majd a kerékpárosok.

Újabb bringautak épülnek

Emellett rövidesen egy jóval komolyabb beruházás is megvalósulhat, hiszen Mikepércs és Debrecen között is bicikliút épül (most még csak a Hosszúpályi úti leágazásig lehet biciklivel közlekedni). A szükséges forrást már megnyerte ehhez Debrecen és Mikepércs önkormányzata. Ez a szakasz 350 millió forintba kerül, s mivel nem belterületen húzódik majd, nem kell a közműáthelyezéssel és a csomópontok kialakításával bajlódni, arányaiban így tehát olcsóbb lesz a Böszörményi úti szakasznál. A tervek szerint erre a beruházásra jövőre szeretnék elindítani a közbeszerzést.

A belvárosi hálózat fejlesztésével kapcsolatban Varga László elmondta, a Mikepércsi úton a meglévő kerékpárutat a nyugati kiskörút mentén vezetnék végig, s így csatlakozna a jelenlegi szakaszhoz.

A már többször emlegetett 500 millió forint értékű, úgynevezett turisztikai célú kerékpárút-fejlesztés révén több bicikliút épülhet majd, nem csak a belváros környékén. Ennek feltétele az, hogy a városban legalább 80 kilométer hosszú, összefüggő kerékpárút-hálózatnak, vagy annak megfelelő útfelületnek kell lennie. Debrecenben ez nemsokára mintegy negyven kilométer lesz, ha befejezik a folyamatban lévő építkezéseket. Ahhoz, hogy a nyolcvanat elérjék, több olyan zónát jelölnek ki, ahol pihenő-gyalogos övezet van, s a forgalom mellett haladhatnak majd a kerékpárosok.

- Ezeket is beszámítjuk majd. Ilyen zóna lesz például a Sámsoni úton, a Vámospércsi úton, az Acsádi út mellett, de belevesszük a Panoráma utat, s onnan jön majd visszafele a Vámospércsi vonal. A hálózat így összeáll, ezzel meglesz a nyolcvan kilométer. A majdani komplex beruházás során összeköttetéseket tervezünk a Füredi útról a Pallagi útra a Simonyi úton keresztül, onnan a Campuson át a Sámsoni útig. A Simonyi úti szakaszt a későbbiekben akár az Egyetem sugárúton is vissza lehetne vezetni – mondta a főosztályvezető.

A cél középtávon az, hogy a hálózat elérjen egészen Látóképig, de ez attól függ, hogy a belső összekötések mennyibe kerülnek majd. Varga László kiemelte, öt éven belül a Hortobágyig lehetne kerékpározni, annak alága pedig a Macsi Balcsiig tartana.

Nincsenek megjegyzések