Breaking News

Békés demonstrációt szerveznek a szegénység ellen a főtérre

Debrecen – Civilek csatlakoznak az ENSZ közgyűlésének húsz éves felhívásához, s a Kossuth téren tüntetnek majd a szegénység felszámolásáért.

Az ENSZ közgyűlés célmeghatározása szerint október 17-ét a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos konkrét tevékenységek bemutatásának szentelik világszerte. Magyarországon 1996 óta emlékeznek meg a világnapról.

A szegénység elleni küzdelem gondolata Joseph Wresinski (1907–1988) atyától származik, aki maga is mélyszegénységben nőtt fel, s egész életét annak szentelte, hogy a legrászorultabbakon segítsen. Létrehozta a felekezeteken túli és politika fölötti Negyedik Világ Mozgalmat, kezdeményezése gyorsan sokakat magával ragadott. 1987. október 17-én Párizsban hatalmas tömeg jelent meg a szegénység áldozatai emlékkövének leleplezésekor, melyre Wresinski szavait vésték:

„Valahányszor férfiakat és nőket arra ítélnek, hogy súlyos szegénységben éljenek, emberi jogok sérülnek. Magasztos kötelességünk, hogy erőink egyesítésével biztosítsuk a jogok érvényesülését”.

A lengyel származású francia atya életművének elismeréseként az ENSZ közgyűlése 1992 decemberében október 17-ét a szegénység elleni küzdelem világnapjának nyilvánította. Ennek jelentősége az, hogy felhívja a figyelmet a szegénység problémájára.

A debreceni szervezők és a békés demonstráció résztvevői ennek szellemében egy sokszínű, figyelemfelkeltő és elgondolkodtató rendezvénnyel kívánják tudatosítani, hogy a megoldás keresése a szegénység felszámolására a társadalmi párbeszéd folyamatos témája kell legyen.

A világnapon Debrecenben is fontosnak tartják, hogy hangsúlyozzák ezt, éppen ezért október 17-én délután fél öt és este hét óra között civil csoportosulások szerveznek békés demonstrációt a Kossuth téren, ahol a nyomorban élők viszontagságaira, a mélyszegénység problémájára hívják majd fel a figyelmet, s jelenlétükkel tiltakoznak annak minden formája ellen.

A szervezők közösségfejlesztők, civil szektorban tevékenykedők, segítő, kreatív szakemberek: Lakatos Ildikó (szociálpolitikus), Szeder Dóra Valéria (szociológus, szociális munkás), Kele Csilla (bölcsész, kulturális és vizuális antropológus), Gönczy Monika (irodalomtörténész, tudományszervező).

A demonstrálók közös dobszóval S.O.S-jelzést küldjenek a világ és az ország döntéshozóinak, felerősítve a nélkülözők hangját, a szegénység elleni küzdelem világnapján.

Program:
(2012. október 17. – Debrecen, Kossuth tér, az Aranybika Szálló előtti területen)

16.30–17.00: Gyülekező.
17.00–17.10: Közös dobolás az S.O.S ritmusára.
17.10–17.30: Beszédet mond dr. Czibere Ibolya (DE Szociológia és Szociálpolitika
Tanszék) és L. Ritók Nóra (Igazgyöngy Alapítvány).
17.30–18.00:  Civil csoportosulások bemutatkozása.
18.00–18.30:   Performance.
18.30-18.40: Közös dobolás az S.O.S ritmusára.

Nincsenek megjegyzések