Breaking News

Csokonai Fesztivál Debrecenben

Vidnyánszky Attila 2006-ban a következő gondolatokkal vette át a Csokonai Színház művészeti irányítását. "A színház keletkezése óta a Találkozás helye volt. Méghozzá ünnepi találkozásé a művészek és a nézők között. Olyan színházat szeretnénk működtetni Debrecenben, amely a meglévő hagyományokat tiszteletben tartja, a létező értékeket nagy alázattal őrzi. Amelyben minden próbafolyamat szellemi és művészi útkeresés, amelyben minden színészi alakítás megnyilatkozás, minden előadás ünnep.

Ünnep - mert nem a színház lehetőségeinek tagadásából, hanem egy új, egyetemes érvényű magyar teatralitás megszületésének igényéből indul ki.

Ünnep - mert a közönséget nem a kultúra fogyasztójának, hanem az alkotási folyamat résztvevőjének tekinti, aki a színházzal szellemi kontaktusba lépve együtt teremti és éli meg a katarzis pillanatát."

Elmondhatjuk, hogy 2006 óta valóban sok katartikus pillanatot élhettünk meg nézőtéren, színpadon és olykor a kulisszák mögött is. Voltak fájdalmas veszteségeink és csodálatos szárnyalásaink, félházak és csillárról is lógó nézők, debreceni, országos és külföldi megmérettetéseink. Mára Moszkvától Párizsig, Varsótól Belgrádig számon tartják a debreceni teátrumot jeles színházi alkotók, akik közül többen el is jönnek a Csokonai Fesztiválra, hogy velünk együtt ünnepeljék az elmúlt hat esztendőt. És mindezen eredmények mögött egy 250 fős csapat mindennapos küzdelmei, akik arra szövetkeztek, hogy a színház különös varázsa által "felemeljék szíveinket"! 

Debrecen - (2012. október 15. - 2012. október 20.)
E-mail: juhasz.arpad@csokonaiszinhaz.hu

Nincsenek megjegyzések