Breaking News

Daruünnep a Hortobágyon

Az eget betöltő hangosan krúgató darucsapatok látványa minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújt. A daruvonulás a késő őszi naplementék eseménye, amely a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma. Az Észak-Európából szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd tovább indulnak észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre. A Hortobágyon átvonuló darvak száma másfél évtized alatt néhány ezerről 80-100 ezerre nőtt. Szervezett programunk során e csodálatos, egyedi látványt mutatják be szakvezetőink, ahogyan a darvak nagyobb csapatokban éjszakázó helyeikre, azaz a lecsapolt halastavakra húznak be megpihenni.

Ingyenes programok:

- "Darudübögő" - Ezen lassú csárdás alaplépése a gázlómadár mozgására emlékeztet, s tréfás helyi elnevezése innen származhat. A néptáncosok a látogatók bevonásával újra életre keltik ezt a tápéi páros táncot.
- Darujáték gyerekeknek - átalakulunk daruvá és játékos formában, versek és mondókák segítségével éljük a darucsalád mindennapjait
- Játszóház gyerekeknek - népi játékok kipróbálása
- Bioétel és sajt kóstoló; vásár

Részvételi díjjal látogatható programok:

- Kézműves foglalkozások - madárfigurák készítése különféle nyersanyagokból, népi hangszerkészítés
- Előadás a daruvonulásról, a darvak fészkelés és vonulás alatti viselkedéséről. Az előadást a darvakról szóló természetfilm megtekintése zárja.
- Terepi program - szakvezetők segítségével a táplálkozó és éjszakázó helyükre vonuló darvak megfigyelése a Hortobágy különböző részein.

Az előadáson és a terepi programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!

Hortobágy - (2012. október 20. - 2012. október 21.)
Web: www.hnp.hu
E-mail: info@hnp.hu

Nincsenek megjegyzések