Breaking News

Hiába drágul a tűzifa, mégis egyre többen választják

Debrecen – Egyre többen tűzifával vagy szénnel is tüzelnek, így akarják ugyanis csökkenteni a gázszámlát. Januártól a nagyfogyasztók, vagyis az évi háromezer köbméternél többet fogyasztók esetében jelentősen emelkedhet a földgáz ára. Ezt a mennyiséget akár egy nagyobb családi ház fűtésével is el lehet érni.

Tűzifával és hulladékfával segítenek rá a gázfűtésre Szűcs Andreáék, hogy olcsóbban megússzák a fűtési szezont, de egy hidegebb téli hónapban még így is húszezer forint felett van a gázszámlájuk. A család szeretné elkerülni, hogy nagyfogyasztóvá váljanak: az évi háromezer köbméternél többet fogyasztó ügyfelek esetében ugyanis januártól 18-26 százalékkal nőhet a földgáz ára. A tapasztalatok szerint Magyarországon egyre többen fordulnak a megújuló energiaforrások felé, hogy így próbáljanak spórolni.

- Magyarországon most elsősorban a napenergia hasznosítása fejlődik hónapról hónapra, megoldott a melegvíz ellátás, a kollektor fejlesztése, alkalmazása. Véleményem szerint a napcellás fejlesztések lassan alakulnak, de ott is lesznek új generációs fejlesztések – mondta el Nagy János, a Debreceni Egyetem Agrár és Gazdálkodástudományok Centrumának elnöke.

Tűzifából egyre több fogy annak ellenére, hogy sokat drágult tavaly óta. A legkeresettebb akác tüzelőből most 2600 forintba kerül egy mázsa: egy évvel ezelőtt még négyszáz forinttal olcsóbb volt. A szén mázsája 2700 és 7000 forint között mozog.

- Egyre többen kérdezősködnek, érdeklődnek, hogy mennyi a fa és a szén ára, és próbából vesznek 1-1 zsákkal. Ha jól sikerül a kályhában a tüzelés, vesznek nagyobb mennyiséget is – mesélte Löki Mártonné, a Tócós Tüzép tulajdonosa.

A tüzépen azt mondják: attól függően, hogy mekkora a ház és hány helyiséget fűtenek, a vásárlók általában húsz – negyven mázsa tüzelővel ki tudnak húzni egy telet.

Nincsenek megjegyzések