Breaking News

Kiállítás segíthet a fiataloknak a pályaépítésben

Debrecen – Nyolc általánossal szinte lehetetlen elhelyezkedni, szakmunkás végzettséggel azonban viszonylag könnyen találnak munkát a fiatalok a munkaügyi központ adatai szerint. A megyében jelenleg 45 ezer regisztrált álláskereső van. Rácz Róbert megyei kormánymegbízott a csütörtökön kezdődött pályaválasztási kiállításon azt mondta, a legfontosabb, hogy egy szakmában se legyen túlképzés. A kétnapos rendezvényen a megyei és debreceni középiskolákkal ismerkedhetnek a nyolcadikosok. 


A pályaválasztási kiállítás sokat segíthet a fiataloknak a döntéshozásban, ugyanis a 14 évesekben még sok a bizonytalanság. A Munkaügyi Központ adatai szerint most szakmunkás képzettséggel lehet a legkönnyebben elhelyezkedni.

- Annak is nehéz, akinek csak érettségije van és nincs semmilyen szakma a kezében, persze valamennyivel azért könnyebb mint a nyolc általánost végzetteknek. Akik szakközépiskolát vagy szakmunkásképzőt végeztek, azok viszonylag könnyen el tudnak helyezkedni – magyarázza Mező Barna, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.

Rácz Róbert a megyei Kormányhivatal megbízottja a pályaválasztási kiállítás megnyitóján elmondta, a legfontosabb, hogy egy szakmában se legyen túlképzés.

- Abból lehet baj, hogy ezerszám képezzük a jogászt, a marketing tanácsadót, a PR-ost, a stylistot, mert azt a hamis képet kelti a képzési rendszerünk a fiatalokban, hogy ezek a szakmák valóban nagyon keresettek. Pedig tudjuk, hogy ez nem igaz – mondta a kormánymegbízott.

A legjobb vidéki gimnáziumok húszas listáján három is debreceni. A városban harminchárom középiskolából választhatnak a fiatalok.

- Olyan széles a kínálat, hogy azok, akik szeretnének döntést hozni, biztos, hogy találnak Debrecenben a céljaiknak megfelelően lehetőséget. Büszkék lehetünk az eredményeinkre is, hiszen országosan is jól állunk – hallhattuk Somogyi Béla alpolgármestert.

A kétnapos pályaválasztási kiállításon ötvenhat stadnál szerezhetnek információkat a diákok a debreceni és a megyei középiskolákról.

Nincsenek megjegyzések