Breaking News

Maradandót alkottak – átadták a megyei Príma Díjakat

Debrecen – Risztov Éva olimpiai bajnok és Nagy János centrumelnök mellett Lajszné Dr. Tóth Beáta orvosnak és a Bárándi Citera Együttesnek ítélte idén a Príma Díjat a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei szervezete.

Az országos Prima Primissima Díj mintájára a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei szervezete idén immár hatodszor jutalmazza meg azokat, akik valamilyen területen maradandót alkottak. Ebben az évben a magyar népművészet és közművelődés mellett építészet és építőművészet, magyar tudomány, illetve sport kategóriában is választottak díjazottat, és most először egy 35 éven aluli fiatalt is jutalmaztak.

Magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Bárándi Citera Együttes kapta a díjat. Évek óta rendszeres szereplői a helyi, megyei és országos rendezvényeknek, népzenei találkozóknak. A csoport Aranypáva-díjat és Vass Lajos Nagydíjat is kapott. 2006-ban CD-lemezük is megjelent: „Felszántatom a bárándi főutcát” címmel.

Magyar tudomány kategóriában Prof. Dr. Nagy Jánost tüntették ki. Nagy János 1952-ben született, egyetemi tanár, okleveles agrármérnök, az MTA doktora, centrumelnök. Kutatási területe az öntözés, a műtrágyázás valamint a hatékony környezetkímélő növénytermesztési (kukorica) technológiák kidolgozása. Több, mint 300 tudományos közleményt jegyez, amelyeknek a harmadát angol nyelven publikálta. Az Aradi és a Nagyváradi Egyetem díszdoktora. Széchenyi- és Socrates-díjas (2006).

Magyar sport kategóriában Risztov Éva olimpiai bajnok úszót díjazták. Risztov Éva 1985-ben született, London 2012 olimpiai bajnoka 10 km-es nyílt vízi úszásban. Háromszoros VB ezüstérmes, hatszoros EB ezüstérmes. Hatszor lett rövid pályás Európa bajnok. Risztov Éva 13 évesen lett először magyar bajnok. Példaképe Egerszegi Krisztina, akinek a hatására kezdett el úszni. Jelenleg is felnőtt országos csúcstartó 400 és 1500 méteres gyorsúszásban.

A Magyar tudomány-élettudomány, ifjúsági különdíjat Lajszné Dr. Tóth Beáta kapta. 1978-ben született, orvos, kutató, a DEOEC Infektológiai és Gyermekimmunológia Tanszéken dolgozik. Kutatási területe: a primer immundeficienciák molekuláris patológiája. A fiatal kutató eddig 13 tudományos publikációt jelentetett meg, valamennyit angol nyelven.

Az elismeréseket és a velejáró 1-1 millió forintos pénzjutalmat szombaton este a Debreceni Kölcsey Központban, ünnepi gálaműsor keretében adták át.
 dehir.hu

Nincsenek megjegyzések