Breaking News

1x V 1 Mber – ön tudja, ez mit jelent?

Debrecen – November 13-a a magyar nyelv napja. 1844-ben ezen a napon fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá nyilvánító törvényt. Tavaly óta ünnepeljük ezt a napot. A nyelvészek és magyartanárok szerint most minden eddiginél fontosabb, hogy hogy ráirányuljon a figyelem a magyar nyelvre, mivel az folyamatosan romlik és egyszerűsödik. 

„1x V 1 Mber” – a tanulók így írják le sms-ben azt a mondatot, hogy egyszer volt egy ember. A nyelv változása volt a téma a keddi magyar órán a Tóth Árpád Gimnáziumban. Szünetben aztán előkerülnek a telefonok és jönnek a rövidítések és jelek az üzenetekben és a közösségi oldalakon. A diákok azt mondják, egyszerűbb így beszélgetni. A magyar tanárnő azért annyira nem boldog a fiatalos rövidítések miatt, szerinte egyre jobban romlik a magyar nyelv.

- Az órán igyekeznek szépen beszélni, különösen ha magyartanárral beszélnek, viszont a folyósokon, a mindennapi életben bizony egyre romlik a szép, magyar beszéd, és ez nem jó – vélekedik Nábrádiné Horváth Ildikó, a Tóth Árpád Gimnázium tanára.

Az irodalmár szerint világjelenség, hogy a nyelvek egyszerűsödnek. Az átalakulást nem lehet megállítani.

- Ezt nagyon nehéz befolyásolni, a nyelvművelő törekvések ilyen szempontból nem tudnak eredményt elérni. Nekem sem tetszik minden ebből, de a nyelv az alakul – magyarázta Debreczeni Attila, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet igazgatója.

1844-ben döntött úgy a magyar rendi országgyűlés, hogy törvénybe iktatja: az országban a magyar a hivatalos nyelv. Először idén ünnepeljük az évfordulón, november 13-án a magyar nyelv napját.
dehir.hu

Nincsenek megjegyzések