Breaking News

Egyelőre nem veszélyes a levegő Debrecenben

Debrecen – A szálló por koncentrációja az elmúlt napokban több városban átlépte a riasztási határt, Debrecenben azonban alacsonyak az értékek. A magas szállópor koncentráció az egészséges embereket is megviselheti. A szervezetbe jutó káros anyagok légzőszervi panaszokat okozhatnak. Egyelőre azonban csak a párás, ködös időtől szenvednek az arra érzékenyek. 

Egyre több a panasz a Tüdőgyógyászati Klinika allergológiai szakrendelésén. Egyelőre csak a párás levegő viseli meg a betegeket, a szálló portól még nem szenvednek.

Dr. Brugós László a Tüdőgyógyászati Klinika adjunktusa azt mondja, nem önmagában a szálló por a veszélyes, hanem a rárakódó szennyeződések. A káros anyagok így könnyen bejutnak a szervezetbe.

- A szennyeződés lejut az alsó légutakba és ott gyulladást okozhat a nyálkahártyának, beindíthat egy gyulladásos, irritatív köhögést – magyarázza az adjunktus.

Még nem magas a szálló por koncentrációja a városban, igaz, a három mérőállomásból – meghibásodás miatt – most csak egy működik. Az igazgató szerint ez nem jelent gondot a méréseknél.

- Jelentős eltérést nem mutathatnak egymáshoz viszonyítva. Az egy konténer által mért értékekből is ugyanúgy el tudjuk rendelni vagy el tudjuk rendeltetni az önkormányzat által, amiket ilyenkor el kell rendelni – tájékoztatott Kelemen Béla, a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója.

Amennyiben a szálló por koncentrációja két napon keresztül meghaladja a 75 mikrogramm per köbmétert, tájékoztatni kell a lakosságot a veszélyekről, ha a 100 mikrogrammot is túllépi az érték, akkor különböző intézkedéseket kell bevezetni. Egyelőre azonban erre nincs szükség.

- Intézkedési lehetősége az önkormányzatnak akkor lesz, amikor a mérőállomások adatai és a meteorológiai előrejelzések adatai is azt mutatják, hogy tartósan, hosszabb időn keresztül rossz levegő marad a város felett – hangsúlyozta Fauszt Zoltán aljegyző.

Az előrejelzések szerint a héten marad a párás, borult idő. A szakemberek szerint elképzelhető, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt felhalmozódhatnak a szennyező anyagok a város levegőjében.
dehir.hu

Nincsenek megjegyzések