Breaking News

Együtt van a Déri Múzeumban a Munkácsy-trilógia

Debrecen – Hétfőn este emelték be egy ablakon a Golgota című festményt, ezzel két év után ismét együtt van a három Munkácsy-kép.


Délután három óra előtt érkezett a Golgotát szállító kamion a Déri múzeum elé, elsőként azonban a másik két Munkácsy festmény szállítódobozát emelték ki a tűzoltók a bejárat feletti ablakon. Bármennyire is óvatosan dolgoztak, munka közben letört a homlokzati címer egy kisebb darabja és a bádoglemez is megsérült.

- Egy fóliára került az alkotás, majd miután összeállítják a feszítőkeretet Arra teszik majd fel a remélhetőleg épségben megérkezett vásznat – magyarázza Fodor Éva muzeológus.

Tűzoltók és a múzeum munkatársai együtt csúsztatták ki a 36 négyzetméteres képet rejtő hengert a kamionból, ezt követően óvatosan emelték a levegőbe, majd a hatalmas láda lassan eltűnt a múzeumban. Két év után tért vissza a Golgota Debrecenbe.

- 2010 tavaszán Pécsre vittük, ugyanaz év novemberében elment a Nemzeti Galériába, egészen ott volt nyár elejéig, utána következett Bécs, illetve a Szegedi munkácsi kiállítás – mondta  Lakner Lajos, a Déri Múzeum igazgatója.

Vasárnap még Szegeden nézhették meg az érdeklődők a Golgotát, azt viszont most még nem lehet tudni, hogy a debreceni közönség mikor láthatja együtt újra a trilógiát.

A Debrecen Televízió Napszemle című műsorának esti adásával egyidőben kezdték kicsomagolni a Golgotát, csak ezután derül ki, hogy szükség lesz-e restaurálásra. Ennek a költségeit a Munkácsy alapítvány állja majd.

A Golgota 2016-ig, a kanadai Hamilton Galéria tulajdonában lévő Krisztus Pilátus előtt című kép pedig 2014-ig van tartós letétben a Déri Múzeumban. Az Ecce Homo a város tulajdona, így remény van arra, hogy legalább két évig ismét együtt lesz látható a trilógia Debrecenben.

Lakner Lajos múzeumigazgató az MTI érdeklődésére elmondta: még ebben a hónapban megnyitják a Munkácsy Termet a nagyközönség előtt.
dehir.hu

Nincsenek megjegyzések