Breaking News

Elítélték a rasszizmust a debreceni politikusok

Debrecen - A parlamentben zsidózó jobbikos képviselő szavaira közös nyilatkozat a válasz Debrecenből. A Jobbik frakcióvezetője nem írta alá.

Mint ahogy arról a Dehir.hu is beszámolt, Gyöngyösi Márton, a Jobbik parlamenti képviselője hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén azt mondta, itt lenne az ideje annak, hogy felmérjék: az „itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

A politikus megnyilvánulására a pártok és több társadalmi szervezet is felháborodottan reagált. Gyöngyösi Márton szavai mellett nem mentek el a debreceni politikusok sem. A Debrecen Televízió Köz-ügy című műsorában Balázs Ákos, a Fidesz-KDNP és Szathmári Károly, az MSZP városi frakcióvezetője elmondta, hogy egy közös állásfoglalást írtak alá a közgyűlés csütörtöki ülésén. Ebben az áll, hogy „Debrecen Megyei Jogú Város frakcióvezetőiként a leghatározottabban visszautasítunk és elítélünk minden olyan társadalmi vagy politikai megnyilvánulást, felszólalást, cselekedetet, amely faji, etnikai, vallási vagy bármilyen más megkülönböztetésen alapulva gyűlöletet és félelmet kelt polgártársainkban. Kifejezzük azon álláspontunkat, hogy minden rendelkezésre álló törvényes eszközt fel kell használni a társadalmi békétlenséget szító, a közösségek kirekesztését célzó, a közbiztonságba vetett hit rombolására törekvő személyek felelősségre vonására.” Az állásfoglalásról a frakcióvezetők közül csak a jobbikos Ágoston Tibor szignója hiányzik.

Balázs Ákos és Szathmári Károly bemutatott egy kiegészítést is, eszerint a Jobbik vezetője nem volt ott az ülésen, így a frakció vezetői, arra való hivatkozással, hogy a frakcióvezető úr nincs jelen, illetve nem tud állást foglalni – az állásfoglalást nem írták alá. A frakcióval nem rendelkező képviselők, a közgyűlési ülésre a zakójukon sárga csillaggal beülő DISZ-esek, valamint a Civil Fórum önkormányzati képviselői az állásfoglalást támogatták. Ahhoz azt a kiegészítést tették, hogy „a gyűlöletet és kirekesztést célzó személyeken túl az ilyen tevékenységet folytató politikai erőket is elítélik és felelősségre vonásukat kezdeményezik.” Ezt a Fidesz és az MSZP frakcióvezetője is támogatta.

A politikusok szerint így az állásfoglalás a debreceni közgyűlésben képviselettel bíró erők egységes állásfoglalása, kivéve a Jobbikot.

A tiltakozás ezzel még nem rét véget, pénteken este 18 órától gyertyagyújtással demonstrálnak a történelmi egyházak és az önkormányzat vezetői a hazai közéletben és már a parlamentben is megdöbbentő módon hangot kapott rasszizmus és gyűlöletkeltés ellen.

Az eseményen – melynek szónoka Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke – részt vesz Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, valamint Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.

A gyertyagyújtást november 30-án, pénteken 18 órakor tartják a Nagytemplom előtt. A debreceni önkormányzat mindenkit vár, aki egyetért a tiltakozó akció céljával.
dehir.hu

Nincsenek megjegyzések