Breaking News

Jelentősége van a hazai kutatás-fejlesztésnek

Debrecen – Az innováció és a kutatás-fejlesztés a magyar gazdaság fejlődésének egyetlen útja - mondta Cséfalvay Zoltán. A nemzetgazdasági minisztérium államtitkára erről a Debreceni Egyetemen beszélt szakemberek előtt. Az államtitkár a 2020-ig érvényes nemzeti innovációs stratégiáról konzultált velük és ismertette a szaktárca legfontosabb törekvéseit. 

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint innovációra érdemes költeni, mert a hazai gazdaság fejlődésének ez a záloga.

- Csak úgy lehet előre jutni és csak ez az egyetlen egy útja a magyar gazdaság fejlődésének is, ha sokkal inkább a magasabb hozzáadott értékű termelés felé fordulunk, ennek pedig alapja, hogy legyen az országban megfelelő kutató-fejlesztési bázis, legyenek olyan vállalatok, amik mind több erőforrást fordítanak innovációra és kutatás-fejlesztésre – nyilatkozta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

A Debreceni Egyetemen rendezett keddi társadalmi konzultáción szakemberek előtt ismertették a szaktárca innovációs stratégiai elképzeléseit, a következő 2014 és 2020 közötti uniós ciklusra. A Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke szerint sok pénz van a jó ötletek megvalósításához, de nem elég.

- Az elmúlt hosszú időszak óta soha ennyi pályázati pénz nem volt, mint amit idén írtunk ki. Körülbelül 60 milliárd állami és EU-forrásra lehet pályázni. Korábban ezek az összegek kisebbek voltak, sőt volt olyan időszak, hogy abszolút nem is volt keret – mondta Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke.

Magyarországon kutatás-fejlesztésre tavaly a hazai GDP 1,2 százalékát fordították. A stratégiai cél az, hogy a következő években ez az arány elérje az uniós átlagot, ami jelenleg 1,9 százalék.
dehir.hu

Nincsenek megjegyzések