Breaking News

Környezetbarát lett a agrárosok kollégiuma

Debrecen - A Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma elkötelezett az energiaköltségek csökkentésére. Pályázati forrásból 77 milliós támogatással a Veres Péter Kollégium épületének hőszigetelése és napkollektorok telepítésével használati melegvíz termelés valósult meg. A környezetkímélő beruházásnak köszönhetően a jövőben csökken a fűtésre fordított kiadás - tájékoztatott Prof. Dr. Nagy János centrumelnök.


A Debreceni Egyetem Veres Péter Kollégium használati melegvíz felhasználása jelentős, éves szinten a fűtésre fordítandó energia 50 százalékát teszi ki. A korszerűsítés során 69 darab, összesen 216 négyzetméter felületű, tetőre telepíthető tükörprizmás vákuumcsöves napkollektort építettek be déli tájolással, a nap energiájának legoptimálisabb hasznosítása érdekében. A felszerelés egy speciális, lapos tetőkhöz alkalmazható tartó szerkezetre történt. A kollektor-rendszer vezérlését szolár szabályozó végzi. A vákuumcsöves megoldás előnye, hogy már szórt fénynél is érezhető a hatása, így a kialakított rendszer tavasztól őszig szinte a teljes melegvíz igényt tudja biztosítani, az év többi szakaszában pedig rásegít a meglévő gázkazán melegvíz termelésére. A környezetbarát megoldás segítségével a melegvíz előállítására fordított hőenergia éves megtakarítása mintegy 55-60 százalék.

A beruházás során emellett elvégezték a Veres Péter Kollégium lapostető felújítását és a homlokzat utólagos hőszigetelését. A folyosók végén található fém ajtókat, valamint a lépcsőházi üvegfalakat is korszerű, fokozott légzárású, hőszigetelt műanyag ajtókra, ablakokra és üvegfalakra cserélték.

Az átalakítást végző arra törekedett, hogy a munkálatok során megőrizze az épület homlokzati jellegét, mivel az Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrum Veres Péter Kollégiuma az 1960-as évek karakteres modern épülete.
dehir.hu

Nincsenek megjegyzések