Breaking News

Mégis megszerzi a Hit Gyülekezete a hajdúsámsoni iskolát?

Hajdúsámson - Az ajkai szakképző iskola ügyében az önkormányzatnak és a Hit Gyülekezetének adott igazat a Kúria. Mi lesz Sámsonban?


Mint ahogy arról a Dehir.hu korábban beszámolt, a hajdúsámsoni önkormányzat május végén úgy döntött, öt évre a Hit Gyülekezetének adja  a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény működtetési jogát, ami óriási felháborodást váltott ki a szülők körében. A minősített többséggel meghozott határozat ellen tiltakozott a Fidesz helyi képviselőcsoportja, a Jobbik pedig demonstrációt szervezett és aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megakadályozza az önkormányzati határozat végrehajtását.

Időközben a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt az ügyben, mert kérdésessé vált a nem egyházi iskolát választó tanulók elhelyezése. Emiatt a kormányhivatal bírósághoz is fordult, s a bírósági határozat meghozataláig felfüggesztette a működési engedély kiadását a Hit Gyülekezetének.

Hamza Gábor hajdúsámsoni polgármester augusztus végén úgy nyilatkozott most már minden jogi eljárás okafogyottá vált, a közoktatási törvény szerint ugyanis tanév közben nem lehet iskolát átadni. Ez azt jelenti, hogy bármiként is dönt a bíróság, a Hit Gyülekezete nem működtetheti a hajdúsámsoni iskolát, az január elsejéig továbbra is önkormányzati iskola marad, azután pedig az állam veszi át. Ugyan a polgármester szerint a jogi eljárás okafogyottá vált, a tárgyalást októberben mégis megtartották. A Debreceni Törvényszék a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalnak adott igazat, s megsemmisítette a hajdúsámsoni önkormányzat májusi döntését az iskola Hit Gyülekezetének történő átadásáról. A határozat ellen fellebbezésnek helye nincs, a felek a Kúriától kérhettek felülvizsgálatot.

Az ajkai iskola ügyében már döntött a Kúria

Új fejlemény az ügyben, hogy a Kúria most hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék szeptemberi döntését, így elviekben a Hit Gyülekezete mégis átveheti az Ajkai Szakképző Iskola fenntartását. A Veszprém Megyei Kormányhivatal korábban arra hivatkozva indított pert az ajkai önkormányzat ellen a veszprémi bíróságon, hogy a szakiskola alapító okiratát május 31-ig át kellett volna írni, azaz új intézményt kellett volna létrehozni. A kormányhivatal szerint ez volt a feltétele annak, hogy az ajkai iskola az idén szeptemberi tanévkezdéstől a Hit Gyülekezetének fenntartásában működhessen. A Kúria indoklásában azt cáfolta, hogy mindez az átadás feltétele lett volna – olvasható a Népszava cikkében. A lap szerint a hajdúsámsoni önkormányzat is felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriának, de ebben az ügyben csak jövőre várható ítélet.
dehir.hu

Nincsenek megjegyzések