Breaking News

Tárgyalódelegációt küld a kormány Debrecenbe

"Sose jó, ha a kocsi megelőzi a lovat. Azok a spekulációk, amelyek arról szólnak, hogy az önkormányzatoktól átvett adósságot hogyan rendezi majd az állam a bankokkal, idő előtti viták, mert még nem vettük át az adósságot" – reagált Orbán Viktor az MTI-nek az önkormányzati adósság egy részének állami átvállalásával kapcsolatos hírekre. 


Először a helyhatóságokkal kell megállapodni – folytatta -, ami a nagyobb települések esetében nem lesz könnyű, ugyanis azoknál egyenként, tételesen kell átnézni az adósságállomány helyzetét. A kormány ezért minden nagyvárosba tárgyalódelegációt küld, amely több fordulóban átvizsgálja az adósságot, és megállapítja, hogy milyen mértékű átvállalás indokolt. Mindaddig, amíg ez nem zajlik le, a kabinet nem foglalkozik az átvállalt adósság banki rendezésével – hívta fel a figyelmet.

“Az a spekuláció pedig (…), hogy ha a kormány nem fizeti ki az adósságot vagy annak egy részét, az államcsődnek minősül, olyan felismerés, mint a kétszer kettő. A modern pénzügyi világban mindenki tudja, ha az adós nem fizet, azt csődnek minősítik” – fejtette ki, hozzáfűzve, mindezt nem érdemes szenzációként tálalni.

A kormányfő elmondta azt is, 27 olyan városi önkormányzatot találtak, amelynek nincs adóssága, a kabinet pedig velük is méltányosságra törekszik, ezért olyan fejlesztési koncepciókon dolgozik, amelyeket az említett 27 önkormányzatnak kínálnak majd fel, hogy ezek is nyertesei legyenek az adósságrendezésnek.

Kósa Lajos úgy számol, Debrecen adósságának a felét átveszi az állam

Orbán Viktor miniszterelnök október végén jelentette be, hogy 1956 önkormányzattól összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam. Az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben, „szőröstül-bőröstül” átvállalja az állam. A nagyobb városoknál a helyi adóbevétel egy főre eső összege alapján dől, hogy az adósság mekkora részt veszi át az állam.

Kósa Lajos a Debrecen Televízió érdeklődésére korábban azt mondta: Debrecenben az adósságkonszolidációnak köszönhetően a 29 milliárdos adósság megfeleződik, így juthat forrás más célokra.

- Az adósságkonszolidáció Debrecen esetében azt jelenti, hogy a 29 milliárdos adósságállományunk megfeleződik, így 14 és fél milliárdos lesz. Eddig is tudtuk törleszteni az adósságainkat, az önkormányzat költségvetése, benne a külső forrásbevonás törlesztésével, magyarul az adósságtörlesztéssel, eddig is rendben ment, de természetesen ez komoly segítséget jelent. Az adósságszolgálatunk éves szinten mintegy 2 milliárd forinttal fog csökkenni, így ezt a felszabaduló pénzt másra tudjuk használni – mondta Kósa Lajos.
dehir.hu

Nincsenek megjegyzések