Breaking News

Több száz milliót nyert a DEOEC kutatásra

Debrecen – A szív- és érrendszeri betegség az egyik leggyakoribb halálok Magyarországon. A halálozások számának csökkenését és a betegek életminőségének javulását várják az alapkutatások fejlesztésétől. Az Orvos- és Egészségtudományi Centrumban a kutatók mostantól szorosan együttműködnek, a vizsgálatokban nemzetközi szakemberek is részt vesznek. A kutatásokra több száz millió forint uniós forrást nyert az egyetem.

Az Orvos és Egészségtudományi Centrumban több kutatócsoport is vizsgálja az ér- és szívbetegségek kialakulását, okait. Ezután hálózatban dolgozhatnak, szorosan együttműködnek, ezzel eredményesebb lehet a betegek kezelése.

- A betegek sokkal gyorsabban diagnózishoz jutnak, és mivel ez a hálózat nem csupán magyarországi hálózatot jelent, hanem igyekszünk az Európai Unió legfejlettebb kutatócsoportjainak irányába is nyitni, így az ottani terápiás lehetőségek is hamarabb bejönnek a Debreceni Egyetemre – magyarázza dr. Balla György, a projekt szakmai vezetője.

Az alapkutatásokban mintegy 140 szakember vesz részt. A külföldi partnerek felkutatásában egy cég segíti az egyetemet.

- A hálózatépítést támogatja, valamint partnerkeresést végez az egyetem részére. Nagy konferenciát rendezünk Brüsszelben a TÁMOP projekt eredményeiről, ezt megismertetjük a brüsszeli döntéshozókkal és a leendő potenciális projektpartnerekkel – tájékoztatott Kocsondi Tamás, a Debreceni Egyetem brüsszeli képviselője.

A keddi tájékoztatón elhangzott: a szív -és érrendszeri betegség az egyik leggyakoribb halálok ma Magyarországon. Az együttműködéstől a halálesetek számának csökkenését és a betegek életminőségének javulását várják. A kutatóhálózat kiépítéséhez és működéséhez 872 millió forintos uniós támogatást nyert a Debreceni Egyetem.
dehir.hu

Nincsenek megjegyzések