Breaking News

Valamikor jövőre tesznek lámpát a Kelettervnél

Debrecen – Jelzőlámpás csomópont épülhet jövőre a Wesselényi utcán a balesetveszélyes zebránál. Az elmúlt években több baleset, köztük egy halálos is történt amiatt, hogy az autók sokszor lassítás nélkül hajtanak át a gyalogátkelőn. A Magyar Közút évek óta tervezi a helyzet megoldását, most már kiemelt projektként kezeli a biztonságos gyalogátkelő kialakítását. 


Két évvel ezelőtt nyáron egy 15 éves fiút gázoltak el a Wesselényi utcán. Lábsérülésekkel szállították kórházba. Tavaly márciusban egy 31 éves nőt gázoltak el a ugyanannál a zebránál, az asszony a kórházban belehalt a sérüléseibe. Augusztus végén ismét baleset történt, akkor egy 13 éves lányt ütöttek el. A gyerek könnyű sérülésekkel megúszta a balesetet. Valamennyi baleset oka az volt, hogy az autós a gyalogátkelőnél nem lassított, hogy elengedje a gyalogosokat.

A Wesselényi utcán még most is ugyanaz a helyzet. Miközben a gyalogosok arra várnak, hogy átengedjék őket nyugodtan telefonálhatnak, vagy akár egy cigit is elszívhatnak. A kamionok és a személyautók sokszor lassítás nélkül hajtanak át a zebrán.

A Magyar Közút illetékese tavaly novemberben azt mondta, idén nyárra megoldhatják a problémát, nyáron pedig azt közölte: megvan a terv a jelzőlámpás csomópontra, ami optimális esetben 2013 elejére elkészülhet. Most azt mondta, kiemelt projektként kezelik a biztonságos gyalogátkelőt, de részletesebb és alaposabb előkészítést igényel a beruházás. A tervek szerint jövő évben valamikor elkészülhet a jelzőlámpa.

- A megvalósíthatósági tanulmányon már dolgozunk, ezen kívül a tervezésre közbeszerzési eljárást is kiírtunk. A tervező kiválasztása már folyamatban van, így bízunk benne, hogy jövő évben megoldódhat a helyzet – tájékoztatott Pécsi Norbert, a Magyar Közút szóvivője.

A csomópont kialakítását már évek óta tervezi a Magyar Közút. Az elképzelések szerint a zebrától 80 méterre, az Irinyi utcánál helyeznének ki jelzőlámpákat.


Nincsenek megjegyzések