Breaking News

Vidnyánszky megküzd Alföldivel a Nemzetiért

Debrecen – A debreceni újságírók hiába ostromolták, őket elhajtották, a Heti Válasznak azonban megnyílt a direktor.


Két éve téma, hogy Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház direktora váltja Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház élén. Alföldit azonban a kisebb-nagyobb botrányok ellenére nem váltották le, ötéves mandátuma a színházi évad végén jár le.

A Nemzeti Színház igazgatói posztjára csütörtökig, november 15-ig lehet benyújtani a pályázatot. Vidnyánszky Attilát a Dehir.hu október közepén kérdezte, hogy pályázik-e. „Még nem döntöttem el, s most tényleg nem a kérdésre adott választ szeretném megúszni. Tudom, hogy nem sok időm van, s hamarosan elhatározásra kell jutnom. Természetesen foglalkoztat a téma, van is egy csapat, mely segítene összeállítani a pályázatot. Egy-két dolgot tisztáznom kell még a várossal, a minisztériummal, de elsősorban magammal. Valamikor nagyon szeretném csinálni, de nem tudom, hogy eljött-e ez az idő” – mondta akkor türelmet kérve a debreceni direktor.

Vidnyánszky Attilát azóta többször kerestük telefonon, egy hete pedig személyesen is szerettük volna megtudni, megszületett-e a döntés. A színigazgató és a Csokonai Színház sajtósa azonban azt mondta, november 15-ig nem kíván nyilatkozni, így csak a határidő lejárta után tudhatjuk meg, hogy megküzd-e Alföldi Róberttel a Nemzeti igazgatói posztjáért. Az ugyanis már korábban kiderült, hogy Nemzeti Színház jelenlegi direktora újra pályázik.

Csakhogy időközben Vidnyánszky Attila meggondolta magát, s megnyílt egy országos lapnak. „Nem mondom, hogy feloldódott minden kétely, de úgy döntöttem, megpróbálom, aztán meglátjuk, mi lesz” – fogalmazott a Heti Válasznak adott interjújában.

Vidnyánszky Attila 2005 végén Csányi Jánossal jött Debrecenbe, akkor még művészeti vezetőként tevékenykedett a Csokonai Színházban. Miután Csányi 2007 elején lemondott az igazgatói tisztségről, Vidnyánszky Attila lett a megbízott direktor. 2008 szeptemberétől már mint igazgató irányítja a debreceni teátrumot. Vezetése óta az addig lesajnált Csokonai Színházra újra figyel a szakma, a debreceni közönséget viszont megosztja művészi koncepciója. Alföldi Róbertet nem egyszer bírálta, s korábban úgy nyilatkozott, a Nemzeti az egyetlen színház, amiért esetlegesen elhagyná Debrecent.
dehir.hu

Nincsenek megjegyzések