Breaking News

2-es villamos: folytatják a munkát

Januárban újraindulhat a debreceni 2-es villamos építése, miután a pályaépítéssel megbízott konzorcium és az önkormányzat megállapodott a szükséges szerződésmódosításokban - jelentette be Kósa Lajos fideszes polgármester pénteken Debrecenben.


A konzorcium folytatja a munkát, de más felállásban mint eddig. A 2-es villamos vonal építésében résztvevő konzorciumi tagok ugyanis módosították a beruházási szerződést – ezt közölte pénteken a Városházán Kósa Lajos. A polgármester az egyeztető tárgyalás után azt is bejelentette, hogy a Keviép Kft. átveszi a vezető szerepet az Arcadomtól.

- Egy projekt társaságot hoznak létre és a társaság fizet, tehát nem az Arcadom számláz, hanem a társaság, amiben ugyanazok a cégek vesznek részt mint akik a projekt tagjai. Ez közbeszerzési kötelezettség. Az Arcadom, a Keviép és a Tóth T.D.lesznek a tagok, de a projekttársaságban a vezető szerepet a Keviép fogja betölteni és nem az Arcadom – nyilatkozta Kósa Lajos polgármester.

A polgármester hangsúlyozta: az alvállalkozókat most már különleges védelem illeti meg, a város ugyanis csak akkor fizet a fővállalkozónak, ha az igazolja, hogy kifizette a teljesített munka ellenértékét. A módosított szerződést még jóvá kell hagynia a Fejlesztési Ügynökség engedélyező szervének, a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt-nek is, ezután kapcsolhatnak magasabb sebességi fokozatba a kivitelezők.

- A KIKSZ durván január közepére tud mondani valamit arra, hogy a módosítást engedélyezi vagy sem. Mihelyt ezt megkapjuk, abban a pillanatban gőzerővel beindul a munka, mert a módosított határidők és az ütemterv szerint  a villamosvonalnak december 20-ra kész kell lennie – mondta Kósa Lajos.

A kivitelezés az időjárástól függetlenül már januárban folytatódhat. Az első új villamos várhatóan jövő májusban érkezik Debrecenbe.
dehir.hu