Breaking News

Debrecent megszabadítja adósságának a felétől az állam

A debreceni önkormányzat adósságának kormányzati átvállalásáról tartott sajtótájékoztatót Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Kósa Lajos, Debrecen polgármestere december 22-én, szombaton délelőtt a városháza polgármesteri tárgyalójában.


A miniszter jó hírrel érkezett, az önkormányzati adósságrendezés keretében ugyanis Debrecen 27,34 milliárd forint adósságának felét átvállalja az állam. Ez a segítség nagyon sokat jelent, azzal együtt is, hogy Debrecen nem tartozik a rosszul gazdálkodó városok közé. Mint a sajtótájékoztatón is elhangzott, soha nem működtetésre vett fel hitelt, hanem fejlesztésre. (Ami egészen más helyzetet jelent, mint ami például Dunaújváros esetében, ahol évi másfél milliárd forintot csak az iskolák működtetésére kellett felvenni.)

Mint a miniszter elmondta, az, hogy az állam átvállalja az önkormányzatok adósságának egy részét (5 ezer lakos alatt a teljeset, 5 ezer lakos felett az állami feladatellátás arányában) egy folyamat része. A privát szféra, a családok kiváltása után jönnek az önkormányzatok, illetve az intézmények megsegítése.

Debrecen esetében ötven százalékos átvállalásról van szó, ami azt jelenti, hogy 2013-ban másfél milliárd forintos megtakarítása keletkezhet Debrecennek az adósságátvállalás kapcsán – ennyivel kevesebbet kell visszafizetni. Ez komolyan csökkenti a város terheit – hangsúlyozta Balog Zoltán. A miniszter elismeréssel szólt arról, hogy maga a város is sokat tett azért, hogy lejjebb tornázza az adósságát. Mint mondta, éppen ez is jelzi azt, hogy a külső körülmények eredményezték ezt az adósságot.

Az eredményekben benne vannak a munkahelyteremtő beruházások, az évközi intézkedések, vagy maga a repülőtér is – vette át a szót a város polgármestere. A debreceni gazdaság teljesítményét mutatja az is, hogy a helyi iparűzési adó bevétele nőtt. Ez a növekedés egy százalék feletti – emelte ki Kósa Lajos. Nem csupán az az érdekes, fejtette ki, hogy egy település esetében mekkora az adósság, hanem az is, hogy milyen gazdasági erő van mellette. Debrecen ebben a tekintetben igen előkelő helyet foglal el a megyei városok sorában, e mutató alapján ugyanis rögtön két dunántúli város, Győr és Székesfehérvár után következik. Míg Győr esetében a teljes gazdasági erő 779 milliárdos, Székesfehérvárnál 543, addig Debrecen kapcsában 448 milliárd forintról lehet beszélni. Ez a szám, mint az eseményen jelen lévő Kovács Lászlóné, a debreceni gazdálkodási főosztály vezetője röviden elmondta, a 2011-es évi helyi iparűzési adó alapjául szolgáló teljes bevétel

Kósa Lajos üdvözölte az állami segítséget: „nagyon jól jött, mert más lenne egyedül birkózni a problémával.”

Balog Zoltán ezt követően szólt a jövőről is: „miután elfogadtuk a stabilitási törvényt, így megakadályozhatjuk, hogy a jövőben ilyen helyzetek újra kialakuljanak.” Ez a törvény szigorú szabályozást ír elő a hitelfelvételre, mely egy bizonyos összegen felül kormányzati engedélyhez lesz kötve.” Egy 100 milliós Európai Uniós beruházás esetében például nem kell kormányzati engedély – hozott konkrét példát Kovács Lászlóné.

Mint Kósa Lajos a tájékoztató végén összegezte: “nagy könnyebbséget jelent Debrecennek ez a másfél milliárdos tehercsökkenés”.
dehir.hu