Breaking News

Két hétre bezárt a Debreceni Egyetem

Az állami zárolás miatt kényszerültek erre a lépésre. Tavaly a két ünnep között 30 ezer vizsgát tartottak meg az egyetemen.


Megkezdődött a „szénszünet” a Debreceni Egyetem a téli szünetben. December 22-e és január 6-a között a betegellátást szolgáló létesítmények és a kollégiumok kivételével valamennyi épületet kiürítik, a dolgozókat pedig kötelező jelleggel szabadságolják. Fábián István rektor az intézkedést azzal indokolta, hogy az állam 904 millió forintot zárolt az egyetem támogatásából.

A Debreceni Egyetemhez hasonlóan több nagyegyetem is jelezte, hogy a zárolások miatt bezárják az épületeket a téli szünetben. A bezárások hírére az oktatási államtitkárság azt kérte a Magyar Rektori Konferenciát, hogy az intézmények a takarékossági intézkedések ellenére biztosítsák a hallgatók zavartalan vizsgáztatását.

A Debreceni Egyetemen a Klinikák és a kollégiumok is nyitva lesznek, ott is lehet vizsgát tartani, de azt kérték a hallgatóktól, hogy aki teheti, az inkább más időpontot válasszon magának.

„A diákok és a dolgozók megértették, miért kényszerültünk erre a sajnálatos lépésre” – mondta a Dehir.hu érdeklődésére Fábián István rektor. „Épp most néztük meg, s mi magunk is meglepődtünk, hogy tavaly a két ünnep között 30 ezer vizsgát tartottak meg az egyetemen. Ugyan a kollégiumokban és a Klinikák oktatásra is használható helyiségeikben lehet vizsgákat tartani, ott nyilvánvalóan nincs annyi hely, hogy ennyien le tudjanak vizsgázni” – tette hozzá.

A rektor megerősítette korábbi ígéretét: eszerint az utóvizsga-időszakban is lehet majd “A” vizsgát tenni. Az egyetem egyébként 200 milliós megtakarítást remél az intézkedéstől, de ez időjárásfüggő.
dehir.hu