Breaking News

Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó

Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó, Országos Pásztortáncverseny a Hortobágyon 2013. május 18. A gulyások vetélkedését követően a Víziszínpadon táncos hagyományaink egyik legarchaikusabb területével, a pásztortáncok világával is megismerkedhetünk.

A Gulyásverseny és Pásztortalálkozó minden év pünkösd szombatján kerül megrendezésre. A helyszín Hortobágy, a magyar őshonos háziállatokat bemutató Pusztai Állatpark. A versenyre az ország különböző tájairól érkező gulyások, illetve az utánpótlást képviselő bojtár párosok nevezhetnek be. A két nap folyamán a felszerelés és ruházat, illetve a kutya munkájának értékelése mellett különböző versenyszámokban kell az indulóknak jeleskedniük.

A szakmai zsűri pontozza az öltözéküket, felszerelésüket, az állathajtásban szerzett tudásukat, a karikás ostor és a gulyásbot használatát, no és az elmaradhatatlan pásztorételek ízét-zamatát. Közkedvelt étek a szabadtűzön, bográcsban főtt slambuc, az öreglebbencs, a gulyásleves, a paprikás krumpli – s ha hús is akad, a szaftos pusztai pörkölt főtt krumplival.

A pásztorverseny után a vendég néptáncegyüttesek bemutatják gálaműsorukat, majd  Pásztorbállal zárul az est.

Időpont: 2013. május 18. /szombat/