Kés és a boxer a debreceni iskolákba?

Debrecen – Az emberek közel fele diákcsínynek tartja a súlyos sérüléssel járó iskolai verekedést, pedig komoly büntetés járhat érte. 


Az elmúlt években sokszor került szóba az iskolai erőszak, rendszeresen szólnak a híradások is olyan esetekről, amikor inzultálnak egy tanárt, vagy két diák összeverekszik és komoly sérüléseket okoznak egymásnak. A múlt héten egy debreceni szakközépiskolában késsel fenyegette meg egy diák a társait, korábban pedig boxerrel verekedett két diáklány egy debreceni középiskolában.

Juhász Zoltán rendőr alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában elmondta, korábban is voltak ilyen esetek, ám mostanában azért lehet több ilyet hallani, mert az internet korában jóval gyorsabban és könnyebben terjednek az információk. Szerinte mindenképpen érdemes különbséget tenni az elkövetések között, hiszen a súlyos sérüléssel járó testi sértés számít olyan jellegű cselekménynek, ami már akár börtönnel is büntethető.

- A leggyakrabban azzal találkozunk, ami rendszeresen nyilvánosságra kerül, s mi más jelenne meg a legtöbbször a híradásokban és a különböző fórumokon, mint amikor a szülő megrángatja a tanárt, mert az beírt a gyereknek egy egyest, vagy a pedagógus megfenyítette a diákot, amiért nem vitt magával testnevelésórára ruhát.  Az is napvilágra kerül, ha az oktató megüt egy gyereket, vagy azt gondolják, hogy megüti. A diákok közötti erőszakról gyakran ki sem derül, ezek az esetek főleg a hatalmi viszonyok rendezése miatt történnek. A különböző tudományok, mint például a szociológia csak a diákok közötti viszonyt ismeri el iskolai erőszaknak, s huzamosabb ideig kell tartania. A rendőrség szemszögéből azonban az ilyen jellegű fizikai erőszak vagy bűncselekmény attól válik iskolai erőszakká, hogy az oktatási intézményben, vagy annak közelében történik. A lopás, rablás ugyanakkor nem tartozik ide, mivel ezek egyszeri elkövetések, az iskolai erőszak azonban huzamosabb ideig történik, így például a rendszeres bántalmazás, a zsarolás, vagy akár a védelmi pénz beszedése ebbe a kategóriába sorolható – magyarázza Juhász Zoltán.

A rendőr alezredes elmondta, egy évben Debrecenben 50 olyan eset történik, ami közfeladatot ellátó személy ellen irányul, ám ebbe a körbe nem csak a pedagógusok, hanem többek között például a buszsofőrök vagy a közterület-fenntartók is beletartoznak, így tehát nem lehet kijelenteni, hogy manapság terrorizálnák a diákok vagy a szülők az oktatókat.

Juhász Zoltán elmondta, leggyakrabban a szülő veszi fel a kapcsolatot a rendőrséggel egy-egy panasz miatt, de gyakran a megsérült gyerekeket ellátó orvosok jelentik az eseteket. A rendőrök rendszeresen tartanak előadásokat az iskolákban az erőszakos cselekményekről, garázdasággal kapcsolatos esetekről. A rendőr alezredes ismertetett egy felmérést, mi szerint egy olyan esetet, amikor iskolai verekedésből az egyik diák nyolc napon túl gyógyulós sérülést szenved, a megkérdezettek 45 százaléka diákcsínynek minősített.

A tapasztalatok azt mutatják, általában a 15-16 éves gyerekeknél fordul elő az erőszak, s náluk is inkább azért, mert amikor bekerülnek a középiskolába, beilleszkedési problémáik vannak, s meg akarják mutatni, hogy ők is valakik, ezt pedig sokszor testi erővel próbálják elérni.
dehir.hu

0 Megjegyzések

Hirdetés