Olyan régen van építési engedély a Vértesi úti aluljáróra, hogy az már le is járt. Ugyanez a helyzet a Hajdúszovát - 4-es főút kereszteződésében építendő felüljáróval. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nél azt mondták, várhatóan csak a következő uniós ciklusban, 2014 és 2020 között épülhet meg, a Püspökladány-Debrecen vasútvonalfejlesztés részeként. A környéken több lakó is arra vár, hogy kisajátítsák a házát, mert eladni nem lehet.
 

A tervek szerint aluljáró épül majd az autósoknak és gyalogosoknak a Vértesi úti vasúti kereszteződésben.. Az építési engedély erre már olyan régen megvan, hogy azóta le is járt.
Egy darabig még nem épül meg a várva várt aluljáró

- Ez az engedély három évig érvényes, most lejárt. Az építtető NIF Zrt. kérte az engedély meghosszabbítását. Jelenleg folyamatban van ez az eljárás – nyilatkozta Szabó Tamás Bálint, Közlekedési felügyelőség igazgatója.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nél azt mondták, csak a teljes Püspökladány-Debrecen  vasútfejlesztési program elindulásakor lehet megépíteni az aluljárót, mert ez a beruházásnak csak az egyik eleme.

- Meg kell várni, míg a teljes vonalszakaszra támogatási szerződéssel, építési tervvel, vállalkozóval forrással rendelkezünk, akkor tud elindulni a munka – hallhattuk Loppert Dánielt,  NIF Zrt. szóvivőjét.

Erre még várni kell, a tervek szerint ugyanis a beruházás a 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban valósulhat meg.

A pirosban várakozó autósok örülnének, hogy biztonságosabban és gyorsabban közlekedhetnének egy aluljáróban. Néhány lakó is él a környéken,  valószínűleg kisajátítják majd a házukat. Erről többen értesítést is kaptak. Van aki évek óta azt várja, hogy megszabadulhasson zajos ingatlanjától.

- Építési engedélyt nem adnak, eladni nem lehet, amiatt, hogy szanálás lesz. úgyhogy várunk. Igazán történhetne már valami,  mindig csak a halogatják a dolgot, nem történik semmi – mondta Tatus István.

A Hajdúszovát-4-es főút kereszteződésben a vasúti átjárót felüljáróval váltják majd ki. Azt pontosan nem lehet még tudni, hogy a Püspökladány-Debrecen vasútvonal fejlesztés mennyibe kerül, de az előkészítés költsége eléri a 100 milliárd forintot.

Forrás: dehir.hu