Vidnyánszky a korábbi díj háromszorosát fizeti ezentúl debreceni bérlakásáért

Debrecen – Eddig nem volt, mostantól lesz szabályozás arról: ki kerülhet Debrecenben a nevezetes személyek sírhelyének a nyilvántartásába. A kulturális bizottság a Torok-hagyatékkal, és Vidnyánszky Attila bérlakáskérelmével is foglalkozott.

A nevezetes sírhelyekkel kapcsolatos városi kötelezettség és azok nyilvántartása volt a téma a kulturális bizottság szerda délutáni ülésén. A bizottság elnöke azt hiányolta, hogy nincs szakmai csoport és semmilyen eljárási rend, ami alapján eldönthetik, hogy ki kerülhet a nyilvántartásba.
Ülésezett a kulturális, ifjúsági és sport bizottság

- Mi azt kértük az osztály részéről, hogy dolgozzanak ki egy olyan szakmai eljárási rendet, hogy ne ilyen ad-hoc jelleggel érkeznek be a bizottsághoz az előterjesztések, hanem valamilyen szakmai útmutató alapján – magyarázta Madarasi István, a kulturális, ifjúsági és sport bizottság elnöke

A Torok-hagyaték sorsával is foglalkoztak az ülésen. Megszavazták, hogy a festőművész hagyatékát tovább gondozhassa felesége abban a Piac utcai önkormányzati műteremgalériában, ahol a művész dolgozott. Az özvegynek évente kell tájékoztatni a bizottságot.

- A Cívisháznak semmilyen más jellegű problémája magával a műtermi lakással nem volt. Tehát tényleg azt tapasztalta a város, hogy megérdemli Láng Eszter, hogy tovább folytathassa ezt a Torok-hagyatéknak illetve saját művészeti tevékenységének a folytatása céljából a következő 5 évre is a műtermet – mondta el Asbóth Endre alelnök Kulturális, Ifjúsági és Sport bizottság

A kulturális bizottság 5 igen és 2 tartózkodás mellett támogatta, hogy Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház igazgatója megtarthassa debreceni önkormányzati bérlakását. Azért azonban már a korábbi díj háromszorosát kell fizetnie.

Forrás: dehir.hu