Időpont, nyitva tartás
2013. szeptember 7. /szombat/ 9:00      

A IV. Bezermeni Vigasságok Gasztronómiai Nap rendezvényen: Keressük a "Hajdúság legjobb chéfjét" profi szakács,tanuló szakács, amatőr szakács valamint vadász szakácsaink között. A "Legjobb fakanálforgató chéf csatában" mérhetik össze tudásaikat a profi és tanulószakácsok. Hidegkonyhai versenyt szakácsoknak valamint cukrászok, pincérek és artisztikus versenyzőinket is várjuk. 

Célunk: Negyedik alkalommal hagyományt teremtő jelleggel kerül megrendezésre a „Bezermeni Vigasságok” gasztronómiai nap, melyet a város napjához, és a mezővárosi múltunk emlékéhez kapcsolódva szervezünk. A hagyományok ápolásában a gasztronómiai örökség megőrzése fontos feladat számunkra.

A rendezvény a gasztronómia sokszínűségét kívánja bemutatni a térségben élők és a turisták számára.

Versenyfelhívást írunk ki profi, amatőr, tanuló és vadász szakács kategóriában versenyzők részére.

Feladatuk a Hajdúság és környékére jellemző magyar őshonos állatok húsából készült népi ételek felkutatása, elkészítése és bemutatása a rendezvényre érkező látogatóknak. Ezáltal kívánjuk a jövő nemzedékének átadni múltunk gasztronómiai emlékeit felidéző népi szokásait. E napon keressük a „Hajdúság legjobb chefjét” és a „Legjobb fakanálforgató” chefcsatában megmérethetik tudásukat a profi és tanuló szakácsok. Összetett pontszám alapján a legjobb elnyeri a Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület által alapított vándorserleget.

Második alkalommal kerül megrendezésre a hidegkonyhai verseny szakácsoknak, valamint cukrászoknak , pincéreknek, artisztikusoknak indított verseny. Ételkészítési bemutatón a „Bezermeni ragut” készítik el Gajdán Antal Olimpiai ezüstérmes és Gajdán Attila Olimpiai bronzérmes szakácsok. Mária-napi dübbencs és egyéb édes süteménysütő versenyt hirdetünk a háziasszonyoknak. Konyhatechnikai gépek és berendezések bemutatója és vására is lesz. Gasztrotoutisztikai vendégeket hívunk / Karcag , Szeghalom, Kárpátalja, Erdély./ . A rendezvényre látogató összes korosztály számára készülünk különböző kulturális programokkal.

Programjaink között szerepel még: az ügyességi versenyek, kézműves foglalkozások, vers- és prózamondó verseny, gyermekrajz kiállítás, ételtotó, termék- és kisállat bemutató, ugráló vár, , borkóstoló és népi ételek kóstoltatása.

Kiállítást nyitunk a 2012-ben megrendezett III. Bezermeni Vigasságok képeiből, 2012- es Erfurti XXIII. Ika/ World Culinary Olimpiáról készült fotókból, valamint a 2012-ben meghirdetett Fotóverseny képeiből.

2010. júniusi viharkár emlékére a rendezvény idején fát ültetünk a Bocskai Strand- és Termálfürdőben.. A rendezvény sajátossága: a gasztronómia iránt érdeklődők magas, szakmai színvonalon szervezett gasztronómiai napot tölthetnek a Bocskai Strand- és Termálfürdőben..

Területi kihatása:

Az elmúlt évben végzett felmérés alapján 49 melegkonyhai versenyző több településről, (határon túlról is) 16 chéf párbajban részvevő szakács süteménykészítő és ügyességi versenyen résztvevők voltak. A látogatók között országhatárain túlról (amerikai diáklány, Ukrán, Román, Kínai, Német és Svájci látogatóink is voltak A látogatók több, mint egy harmada más településekről érkeztek.

Terveink között szerepel :

- Országos rangos szakmai versenyek közé növelni Hajdúböszörmény város hírnevét.

- Az idelátogató vendégeknek, turistáknak vonzóvá tenni városunkat.

- A Veress Ferenc Szakképző Iskolával bemutatni a vendéglátó szakmai képzést. (szakács és pincér szakmákban)

- Helyszíni élményeink gyermekrajz verseny szervezése.

- Fotóversenyt hirdetünk profi és amatőr fotósoknak helyszínen készült képekből.

Helyszín: Bocskai Strand-és Termálfürdő, Hajdúböszörmény, Uzsok tér 1.
Belépő: 6 éves kor felett 300Ft