Debrecen - Szerdán aláírták a szerződést a kivitelezőkkel, rögtön utána meg is kezdték a munkát a Nagyerdőn. A békákat áttelepítik-írja a dehir.hu

Ahogy arról már többször a Dehir.hu is beszámolt, az önkormányzat főként pályázati pénzből újítja meg a parkerdőt, mely egyben nagyberuházás minősítést is kapott. A kétmilliárd forintos projekt révén megújulhat a Békás-tó környéke, újra régi fényében tündökölhet a szabadtéri színpad, elbontják a Csónakázó-tavat, helyén mélygarázs épül, felette pedig vízi attrakció.

A közbeszerzési kiírásban két részre bontották a munkákat. A Békás-tó és környéke, valamint a szabadtéri színpad megújítását a Keviép Építőipari és Kereskedelmi Kft. végzi el. A második részét, a Csónakázó-tó körüli felújításokat  a stadiont építő, szintén debreceni HUNÉP Universal Építőipari Zrt. és az Ép-Ker Service Építőipari-Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. alkotta „Hajrá, Debrecen!” konzorcium nyerte el. A közgyűlés nemrégiben 500 millió forint pluszforrást szavazott meg a fejlesztésekre, ebből azonban végül csak a felét, bruttó 240 millió forintot kell felhasználni.

A szerződést szerdán kora délután írta alá Kósa Lajos polgármester a nyertes cégek képviselőivel. Az ünnepélyes aláíráson elhangzott, az Új Vigadó és a Csónakázó-tó bontásával kezdődik a parkerdő megújítása. Arról korábban mi is beszámoltunk, hogy az Új Vigadót nettó 375 millió forintért veszi meg a város, az első 20 millió forintos részletet már ki is fizették. Az Új Vigadó területe az új Loki-stadion körüli parkot növeli majd.
Már bontják
Az aláírás után már meg is kezdődött a munka, hozzáláttak a Csónakázó-tó bontásához. Hamarosan ugyanerre a sorsra jut az Új Vigadó is. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Békás-tó megújítása idejére a békákat áttelepítik Botanikus kertbe.
Dehir – Megkezdték a Csónakázó-tó bontását
A „Hajrá, Debrecen!” konzorcium ezen túl ködszínházat építi fel: a Csónakázó-tó helyén 2200 négyzetméteres medencetestet alakítanak ki és parkosítani is fognak. Létesítenek egy 97 férőhelyes mélygarázst, és egy 101 férőhelyes parkolót. Ezentúl a stadion-beruházás folytatásaként megépülő futópálya öntött gumi burkolatának készítése és 1500 négyzetméteren gyepesítés tartozik még a beruházás ezen eleméhez.
A Keviép feladata lesz a szabadtéri színpad rekonstrukciója; ez a meglévő épület felújítását, bővítését és akadálymentesítését, egy ezer fős nézőtér és egy 13 négyzetméteres büfé kialakítását foglalja magában. Ugyancsak ide tartozik a Békás-tó revitalizációja, új kút fúrásával, a tó medrének kotrásával: 7500 négyzetméteren építik újjá és bővítik, majd bélelik a medret. A területen megújítják a növényzetet és a rendezvénytereket, 4000 négyzetmétert térkővel, 8000 négyzetmétert zúzott bazaltkővel, 3000-et pedig betonnal burkolnak. Ezentúl felújítják a játszóteret, kondiparkot és tanösvényt alakítanak ki, mosdókat és pelenkázót alakítanak ki. A park körül pedig sövénykerítés épül.