A hatóság kitart: tilos inni az arzénos vizet

Illusztráció

Debrecen - A közegészségügyi osztályvezető szerint nem az EU hóbortja, hogy csökkentették a határértéket, annak megvan a tudományos alapja-írja a dehir.hu

Nagy vihart kavart a Debrecen Televízió augusztusi riportja, mely a Dehir.hu hírportálon is megjelent. Ebben arról számoltunk be, hogy a megyei tisztifőorvos Mikepércsen megtiltotta, hogy a vezetékes vizet ivásra vagy főzésre használják, mivel a határértéknél magasabb az arzéntartalma. Másnapra kiderült, nem csupán Mikepércsen, hanem egy sor másik hajdú-bihari településen, például Püspökladányban, Nádudvaron, Komádiban és Nyírábrányban is ugyanígy rendelkezett. Pár éve még sehol nem volt gond, ám az Európai Unió nyomására a korábbi 50 mikrogramm/liter határértéket levitték 10 mikrogrammra. Sokan ezt azzal magyarázzák, hogy egyes uniós országokban sok halat esznek az emberek, melyekben van arzén. S hogy ők ne vigyenek be túl sok arzént a szervezetükbe, ezért csökkent a teljes EU-ban a határérték.

A Dehir.hu akkor dr. Zacher Gábor toxikológushoz fordult, aki elmondta „ha valaki ezt a vizet issza tíz vagy húsz éve, akkor annak most nem nő hirtelen egy harmadik füle vagy nem esik le a lába. Természetesen van veszélye az arzénnak, növeli például a hólyag- és tüdődaganat kialakulásának esélyét. Ennek valószínűsége azonban 11-14-es mikrogramm-mértéknél rendkívül alacsony, mindössze hét a tízezerhez, ez pedig nem egy rossz statisztikai arány.” A szakember úgy fogalmazott, a gyermekeknél, a krónikus betegeknél és a már diagnosztizált rákbetegeknél magasabb a kockázat, de persze ez nem azt jelenti, hogy ők nem ihatnak egy pohár vizet ezeken a településeken. Náluk azonban érdemes arra figyelni, hogy a folyadékbevitel egy jelentős hányada arzénmentes vízből történjen.
Dr. Gazdig Mária
A Debrecen Televízió szerette volna a témában megkérdezni dr. Fodor Mária megyei tisztifőorvost. A témának azonban dr. Gazdig Mária, a megyei kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének osztályvezetője a felelőse. Az osztályvezető volt a Debrecen Televízió hétfői Esti Közelkép című műsorának vendége. dr. Gazdig Mária elmondta, hogy az Európai Bizottság határozata 2012. december 25-éig tette lehetővé a magasabb arzéntartalmú víz fogyasztását, ezután viszont a tisztifőorvosnak meg kell tiltani a víz ivásra vagy főzésre történő felhasználását, ha az arzéntartalom túllépte a határértéket.
A közegészségügyi osztályvezető úgy nyilatkozott: „mindenképp” azt ajánlják az embereknek, hogy éljenek a lehetőséggel, és kérjenek arzénmentes vizet a vízműtől. A tisztifőorvos határozata alapján ugyanis naponta három liter ilyen vizet kell biztosítania a vízszolgáltatónak az érintett településeken, elérhető közelségben, tartályokból vagy lajtoskocsikból.
Dr. Gazdig Máriától azt is megtudtuk, hogy ők a vízműszolgáltatókat kötelezték a megfelelő tájékoztatásra, szerintük ez meg is történt a „helyben szokásos módokon”, de ez nem azt jelentette, hogy minden egyes lakos postaládájába a szolgáltatók bedobtak egy levelet, bár szerinte ez „történhetett volna így is.” Felmerült, hogy nem kellene-e például az iskolákban kiírni, hogy ‘nem ivóvíz’. Az osztályvezető szerint ők erre nem szólíthatják fel az iskolák fenntartóit, de persze a fenntartó dönthet így.
Dr. Gazdig Mária hozzátette, ez az arzéntartalom rövid távon nem okoz egészségkárosodást, tartós fogyasztásnál viszont már lehet egészségkárosító hatása, s ezt nem csupán azért mondják, mert lejjebb vitték a határértéket. Sőt, a határérték leszállításának álláspontja szerint megvolt a tudományos alapja.
„Ahogy teltek az évek, ahogy a kutatások is fejlődtek, nyilván az arzén egészségügyi hatásaira vonatkozóan is újabb eredmények születtek. Korábban valóban az 50 mikrogramm/liter határértéket elfogadhatónak tartottuk, de az újabb eredmények tükrében látjuk, hogy a kisebb mennyiségnek is egészségkárosító hatásai lehetnek” – magyarázta az osztályvezető.
Példaképp említette, hogy a bőrnél az arzén fokozott elszarusodást vagy a bőr elszíneződését okozhatja.