A stadionépítés húzta fel az építőipart

2013 első félévében 20 milliárd forint értéket teremtettek a Hajdú-Bihar megyei székhelyű építőipari vállalkozások – ez derül ki a Központi Statisztikai hivatal féléves tájékoztatójából. Ez 11 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakának értéke. A hajdú-bihari emelkedés duplája az országosnak, hiszen az építőiparban Magyarországon 5,4 százalékos növekedés történt-írja a dehir.hu

A megyei élénkülésben a statisztikusok szerint jelentős szerepet játszott néhány nagyprojekt folyamatban lévő megvalósítása, elsősorban a debreceni nagyerdei stadion építése volt jó hatással a megyei építőipari termelés alakulására.

2013 első félévében az építőipari cégek 25 milliárd forint értékű munka elvégzésére kötöttek új szerződéseket, 82 százalékkal többre, mint az előző év azonos időszakában. Itt nem csupán a nagyobb, hanem a kisebb építmények terén is jelentős (60 százalékos a növekedés).
Június 30-án az építőipari vállalkozások teljes szerződésállományának értéke 33 milliárd forintot tett ki, összehasonlító áron ez 26 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi érték.
A községekben gyakorlatilag nem épül új otthon
Hajdú-Bihar megyében 2013 első félévében csupán 60 új lakás épült, ami a 2012 első félévinek csupán a tizede. A nagymértékű csökkenésben szerepet játszott azonban, hogy 2012 első félévében rengeteg új lakást adtak át – az egy egyszeri alkalom volt, már a második félévben visszaesett az épített lakások száma.

Ugyanakkor a tízezer lakosra jutó lakásépítések száma az országostól is jóval szerényebb, annak csupán 41 százaléka volt. A megyében az új lakások nagyobb része, 72 százaléka Debrecenben, 25 százaléka a megyeszékhelyen kívüli városokban épült. A községekben mindössze két lakást adtak át. A lakások nagy részét, 78 százalékát maguk a későbbi tulajdonosok építették (vagy építtetek), a lakások 22 százaléka készült vállalkozások beruházásában.
Ebből adódóan az első félévében túlsúlyban voltak (83 százalék) a saját használatra épített lakások, értékesítési céllal jóval kevesebb lakást húztak fel. A lakások egy kivételével családi házas formában készültek, és 67 százalékukat négy- vagy többszobásra tervezték. Az átlagos alapterület 124 négyzetméter volt. Az első félévben megyeszékhelyen 119, a megyeszékhelyen kívüli városokban 34, míg a községekben 11 új lakás építését engedélyezték. Azaz várhatóan a második félévben lényegesen jobb számok érkeznek a Hajdú-Bihar megyei építőipar teljesítményéről.