A Régi Városháza


Debrecen – Nem fér össze az üzleti érdekekkel – a megyében van olyan település, ahol ezzel utasította el a számlavezető bank az újabb önkormányzati adósságkonszolidációban való részvételt. Az állam a teljes adósságot átvállalná, ha a tartozás 7 százalékát a bank befizetné a központi költségvetésbe. A pénzintézetek azonban nem voltak vevők a lehetőségre. A Megyei Jogú Városok Szövetsége a Gazdasági Minisztériummal kezdett tárgyalásokat az ügyben-írja a dehir.hu

Nyíradony tartozásának hetven százalékától szabadult meg, most a korábbinál 900 millió forinttal kevesebb hitele van a városnak. Tasó László azt mondta: ők már tárgyaltak a számlavezető bankjukkal, de nem jártak sikerrel.

- A bankok inkább azt szerették volna, hogy az önkormányzatok fizessék ki a 7 százalékot a bankok helyett – mesélte Tasó László, Nyíradony polgármestere.
180 millió forint – ennyi tartozást vállalt át az állam az első körben Nádudvaron. A település további 270 millió forint adósságot még törleszt. Szerették volna az egészet letudni a második körben, de nem boldogultak a számlavezető bankjukkal.
- Mi is a számlavezető bankunkhoz fordultunk, de ők elutasították, arra hivatkozva, hogy nem fér össze az üzleti érdekeikkel – mondta el Beke Imre, a Nádudvar polgármestere.
Lehetőség volt ugyanis arra, hogy a még megmaradt önkormányzati hiteleket is átvállalja az állam. Ebben az esetben a bankoknak a tartozás hét százalékát be kellett volna fizetniük a költségvetésbe. Szeptember végéig lehetne élni ezzel a lehetőséggel, de nem volt olyan pénzintézet, ami ezt megtette volna. A megyei jogú városok az egységes fellépéstől és a tárgyalástól remélnek megoldást.
- Tárgyalunk a nagyvárosok nevében, az Megyei Jogú Városok Szövetsége nevében a Gazdasági Minisztériummal. Úgy gondolom, hogy ebben az évben, az év végéig ezt az adósságkonszolidációt megoldjuk, és akkor az azt jelenti, hogy Debrecen a jövő évi költségvetését úgy tervezi meg, hogy nincs egy fillér adóssága sem – magyarázta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.
Debrecennek 9 milliárdos adóssága van azt követően, hogy az állam átvállalta a tartozás kétharmad részét, vagyis 18 milliárd forintot. Évente egymilliárddal több maradna a kasszában, ha a maradék hitel rendezéséről is megállapodás születne.