Bajnaiék lemondtak egy debreceni választókerületről

Debrecen – A Hajdú-Bihar 2-es azért lett az MSZP-é, hogy ők átadhassák egy kispártnak, csakhogy a szocialisták senkivel nem egyeznek. Szathmári Károly, az MSZP debreceni elnöke szerint Bajnaiék nem adtak vissza körzetet írja a dehir.hu

Mint ismert, Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője a kezdetekkor azt ajánlotta a Bajnai Gordonnak, hogy a 106 egyéni választókerületből 71 körzetben a szocialista párt jelöltjei, míg a maradék 35-ben az Együtt–PM politikusai induljanak a jövő évi parlamenti választáson.
A kezdetekkor még 35 kerületet ajánlott Mesterházy Bajnainak (MTI Fotó: Kovács Tamás)
Miután Bajnai Gordon munkatársai az ATV-nek kiszivárogtatták az előválasztásos ötletüket, Mesterházy az emlékezetes sajtótájékoztatóján felsorolta mind a 35 választókerületet, amit felkínáltak az Együtt–PM-nek. Mint ahogy megírtuk, az MSZP elnöke két hajdú-bihari választókörzetet, a Hajdú-Bihar 1-est és a Hajdú-Bihar 2-est említette. Mindkét választókerület csak Debrecen település egyes részeit foglalja magában. 2010-ben a választásokon az 1-es választókerületben a fideszes Pósán László nyert, a 2-esben az ugyancsak fideszes Halász János, bár azóta alaposan átrajzolták a választókörzetek határait, s csökkent is a számuk (Hajdú-Biharban 9-ről 6-ra). Mesterházy Attila ugyanakkor sajtótájékoztatóján hozzátette, ez most már a múlt.
A megegyezésre 31 lett belőle (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)
Csakhogy Bajnai Gordon visszavonulót fújt, és bejelentette, hogy elfogadja Mesterházy javaslatát az egyéni választókerületek felosztására. Az Együtt–PM vezetője bort is vitt bocsánatkérésül az MSZP elnökének, s pár nap múlva meg is egyeztek. Megállapodásuk szerint az egyéni jelölteket koordináltan indítják, de a két párt külön indul a választásokon. Közben viszont a választókerületek megoszlása is változott a két párt között.  A 106 egyéni választókerületből 75-ben az MSZP, 31-ben az Együtt állít jelöltet. Azaz négy egyéni választókerületet Bajnai Gordonék átadtak az MSZP-nek. A Dehir.hu megtudta, hogy az egyik a Hajdú-Bihar 2-es, azaz a három debreceni választókerület egyike.

Gyurcsányt és Fodort kikosarazták
Az Együtt-PM Szövetség Sajtóosztályának munkatársa kérdésünkre telefonon elmondta, azért kapott meg még négy választókerületet az MSZP, hogy a későbbi tárgyalások során, a baloldali szövetségbe bevonható kispártoknak tudjon gesztust gyakorolni. Eszerint vagy az átadott négy választókerületben, vagy másik négyben  Mesterházyék felajánlhatták volna például a Demokratikus Koalíciónak vagy a Liberálisoknak, hogy ott ők indíthatnak egyéni jelöltet.
Túl sokat kért (MTI Fotó: Marjai János)
Mesterházyék azonban sem Gyurcsány Ferencékkel, sem Fodor Gáborékkal nem tudtak megállapodni. A Demokratikus Koalíció kilenc egyéni választókerületet és öt-hat listás helyet kért, a szocialisták viszont összesen 35 körzetet engedtek volna át szövetségeseiknek, és ebből ugye 31-et az Együtt-PM már elvitt. A Liberálisok elnöke, Fodor Gábor azt mondta: nem rajtuk, hanem a szocialistákon múlt, hogy a két párt nem tudott megállapodni. Szerinte ennek oka az volt, hogy az MSZP az Együtt-PM-mel megkötött egyezség után már nem tudott újabb körzeteket felajánlani. Fodor ezt hibának tartotta, de bírálta Bajnai Gordon pártszövetségét is, amiért a szocialistákkal ellentétben nem is tárgyalt a kisebb pártokkal.
Amennyiben az MSZP más kispártokat sem tud behozni az ellenzéki szövetségbe, a Bajnaiék által átadott négy választókerület náluk maradhat. Persze csak akkor, ha ezt Bajnaiék nem kérik „vissza”. Kérdés, hogy ez okoz-e majd újabb feszültséget a szövetségben.

Ki lesz az Együtt-PM debreceni jelöltje?
Érdeklődtünk az Együtt-PM-nél, miért pont a Hajdú-Bihar 2-est adták fel, s hogy alakult a választókerület sorsa a tárgyalásokon. A pártszövetség sajtómunkatársa azt ígérte, bővebb tájékoztatást ad, de csak egy kurta tájékoztatást kaptunk: „a 2013. augusztus 29-i Együtt-PM – MSZP megállapodás szerint az Együtt-PM Szövetség Hajdú-Bihar megye 1. sz. választókerületében indít egyéni képviselőjelöltet a 2014-es országgyűlési választásokon. A Szövetség jelölt jelöltje Barabás Richárd.”
Amint arról beszámoltunk, Barabás Richárd már meg is kezdte a kampányt Debrecenben. Múlt héten hatalmas csekkel érkezett a cívisvárosba, melyen Debrecen adóssága állt, az Együtt-PM képviselőjelölt-jelöltje ezen túl bírálta a debreceni stadionberuházást is.
Barabás Richárd lesz az Együtt-PM debreceni jelöltje
Barabás Richárd nevével először akkor találkozhattunk, amikor a hallgatói szerződés és az alacsonyabb keretszámok elleni tüntetések idején az akkor 25 éves diákot és társát bevitték a rendőrök. Barabást – akit a hvg.hu „színművészetisként” emlegetett – pár órával később elengedték.  A rendőrség először azt közölte, hogy a debreceni lakóhelyű Barabás Richárdnál két kés is volt, amit lefoglaltak. Később pontosítottak, nem a debreceni diáknál, hanem a 23 éves T. Jánosnál volt két bicska.
Barabás a Hallgatói Hálózat (HaHa) tagja volt, 2013 januárjában azonban nem vett részt a HaHa debreceni flashmobján, melyen a pár diák Hoffmann Rózsát és Balog Zoltánt ábrázoló maszkokban állt a főtéren, egyik plakátjukon pedig a debreceni stadionépítést kritizálták. Pár hónappal később az egyébként Budapesten élő Barabás Richárd ki is lépett a Hallgatói Hálózatból, mivel a Párbeszéd Magyarországért Pártban kívánt aktívabb szerepet vállalni. Így jutott el addig, hogy most az Együtt-PM egyedüli hajdú-bihari képviselőjelöltje lehet 2014 tavaszán.
Természetesen érdeklődtünk az MSZP-nél is, hogy Hajdú-Bihar megye további öt egyéni választókerületében kit szeretnének indítani a választásokon, két napja elküldött kérdésünkre azonban eddig semmilyen választ nem kaptunk.
Így látja az MSZP debreceni elnöke
Sikerült azonban elérnünk Szathmári Károlyt, az MSZP debreceni elnökét. Ő az Együtt-PM sajtómunkatársával szemben azt mondja, Bajnaiék nem adtak vissza körzeteket. Meglátása szerint az eredeti Mesterházy-féle felosztás valóban a múlté lett. Amikor az emlékezetes sajtótájékoztató után augusztus 29-én újra tárgyalóasztalhoz ültek a felek, teljesen újraosztották a választókerületeket: számbelileg valóban négy a változás, a körzetek azonban legalább kilenc helyen megváltoztak.
Szathmári Károly
Álláspontja szerint így ugyan tényleg az MSZP-hez került a Hajdú-Bihar 2-es, ez nem azért történt, mert Bajnaiék erről lemondtak volna, abból a célból, hogy azt a szocialisták átengedjék a leendő szövetségeseiknek.Ennek némileg ellentmondanak Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes tegnapi szavai, aki épp arról beszélt, hogy összesen 35 helyet szánnak a szövetségeseknek, amiből 31-et már megkapott az Együtt-PM. Szathmári Károly kérdésünkre, hogy tudja-e, hogy kiket indít majd az MSZP az öt hajdú-bihari egyéni választókerületben, azt mondta, ez az október 19-ei kongresszuson dőlhet el.