Csak ötvenen bulizhatnak egyszerre

Mostanság ritkán nyitnak kiDebrecen – Háromszáz helyett csak ötvenen bulizhatnak a Bajcsy-Zsilinszky utca elején lévő klubban – erről hozott határozatot a jegyző-írja a dehir.hu

A belváros szívében, a Piac és a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkához közel jó pár üzemeltető számos néven vitt már diszkót az utóbbi években. Egy ideje az A-DEAL Kft. üzemelteti a Cool Music & Dance Clubot. A diszkó igen hektikusan tart nyitva, információink szerint legutóbb augusztus 20-án tartottak úgynevezett virágkarnevál utáni sláger partyt.

Jelen állás szerint hatalmas bulikra egy darabig nem is lehet számítani a Coolban, hiszen a jegyző mindössze ötven főben határozta meg a diszkó befogadóképességét. A jegyzői határozat emlékeztet, hogy korábban 200 ember bulizhatott a helyen, az A-DEAL Kft. 2011 májusában jelentett be adatváltozást, melyben a befogadóképességet 300 főben határozták meg. Erre akkor a tűzoltóság tanácsára rá is bólintott a hatóság. Csakhogy a budapesti West-Balkán szórakozóhelyen történt tragédia után, épp akkoriban fogadták el az új diszkórendeletet. Ráadásul azóta is szigorodtak az előírások, melyeknek – úgy tűnik – a Cool már nem felel meg. A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság még tavaly novemberben tartott tűzvédelmi ellenőrzést a helyen, s jelezték a jegyzőnek, hogy a 300 fős befogadóképesség nem helytálló. A jegyző kérte tőlük a pontos szám meghatározását. A folyamatba be akarta vonni az üzemeltetőt is, akik azonban nem reagáltak a megkeresésre. A katasztrófavédelem megállapította, hogy az egyik kijárati ajtó nem a menekülés irányába nyílik. A jegyző ráadásul hiába kérte a tűzvédelmi szabályzatot és a helyi kiürítési számításait az üzemeltetőtől, így meghozta a határozatát: ötven főre csökkentette a hely befogadóképességét.
Kerestük a Cool üzemeltetőjét is, az üzletvezetőt sikerült elérnünk, de nem kívánt nyilatkozni. Így nem tudtuk meg, hogy fellebbeznek-e a döntés ellen.
Az A-DEAL Kft-vel egyébként nem először gyűlik meg az önkormányzat baja. Annak idején például ők üzemeltették a Nagyerdei strandon a szabadtéri Bed Beachet és Dokk Beachet. A jegyző 1500 főre adott nekik engedélyt, erre ők a Facebookon már azzal dicsekedtek, hogy a nyitóbulin több mint 6000 ember szórakozott náluk.
A debreceni szórakozóhelyeket egyébként alaposan megkavarta a 2011-ben hozott diszkórendelet. Volt olyan debreceni diszkó, amit hónapokra bezáratott a jegyző. Más helyeken a tűzvédelmi szabályokra hivatkozva a befogadóképességet korlátozták, megint máshol a lakók panaszai miatt a nyitva tartási időt csökkentette a jegyző.