Fotó: archív - illusztráció
Debrecen – Jubileumi esemény színhelye volt a debreceni légikikötő kedden délelőtt: a repülőtér utasforgalma a törökországi charterjárattal átlépte a százezer főt-írja a dehir.hu


Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, Papp László alpolgármester és Herdon István, a légikikötőt üzemeltető Xanga cégcsoport vezérigazgatója köszöntötte a repülőtér várótermében a Tailwind légitársaság Antalyaba induló gépén utazó százezredik utast, Szilágyi Lászlót.

Mint tudósítónk elmondta, a debreceni reptéren várakozó utasok egészen meglepődtek, amikor meglátták érkezni a város polgármesterét. Kósa Lajost a hangosbemondón keresztül rövid tájékoztatást adott arról, hogy míg tavaly 48 ezer fős utasforgalmat bonyolított a repülőtér, idén ezt megduplázták. Arról is szólt, hogy nem szerették volna, ha pusztán a szerencse dönt, ezért nem csupán a százezredik utasnak adott át egy elegáns ajándékcsomagot. (Ebbe bor, bonbon, pálinka került.)  Az előtte és utána érkező (azaz a 99999. és a 100001.) két utas is hasonló ajándékban részesült.
A debreceni légikikötő eddigi forgalmának 86 százalékát egyébként a Wizz Air légitársaság menetrend szerint közlekedő járatai adták, a charterek pedig a forgalom 13 százalékát tették ki. A törökországi Antalyába, a bulgáriai Burgaszba és a tunéziai Monastirba repülhettek Debrecenből a nyaralók, Németországból pedig idén is kéthetente érkeztek Hajdúszoboszlóra turisták a debreceni repülőtéren keresztül. Mint Herdon István elmondta, az eddigi 47 járatpár mintegy 80-95 százalékos kihasználtsággal közlekedett, ahogy a Wizz Air gépei is 90 százalék fölötti kihasználtsággal repülnek.