Debrecen: nem lesz Critical Mass

A Critical Mass jelképe a bringaemelés (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)
Debrecen - Ez már a harmadik olyan ősz lesz, amikor az Autómentes Napon nem vonulnak együtt a debreceni bringások. Egyszerűen senkinek nincs energiája a szervezéshez- számol be a dehir.hu

Debrecenben korábban évente kétszer tartottak Critical Mass biciklis felvonulást a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére: április 22-én, a Föld Napján és szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon. Az őszi kerékpáros Critical Mass azonban az utóbbi két évben elmaradt, 2011-ben a 2-es villamos pályaépítési munkálatai miatt, tavaly pedig azért, mert nem jelentkezett elég önkéntes, akik a menetet biztosították volna.

Ezen a tavaszon azonban négyezren vettek részt a debreceni kerékpáros demonstráción. A menet elkerülte azokat a városrészeket, ahol a 2-es villamos pályaépítési munkálatai zajlottak, így 3 kilométerrel rövidebb volt az útvonal, mint korábban. A biciklisek a Békás-tótól indultak, s a főtérre érkeztek meg, ahol a szokásos bringaemeléssel zárult a program.
A fővárosban a szervezők tavasszal kijelentették, az volt az utolsó Critical Mass, mivel meglátásuk szerint a mozgalom elérte célját, rengetegen bringáznak, és már mindenkinek számolni kell velük. A debreceni szervezők azonban azt ígérték áprilisban, hogy a cívisvárosban lesz még Critical Mass.
Mivel az Európai Autómentes Nap közeledik, érdeklődtünk a Magyar Kerékpárosklub debreceni szervezetének vezetőjénél. Szanyi Gergely elmondta, az utóbbi években az őszi felvonulások valamiért rendre elmaradtak, így ők is inkább a tavaszra koncentrálnak. Ez azt jelenti, hogy hiába ideális, hogy szeptember 22-e, az Európai Autómentes Nap vasárnapra esik, időn ősszel sem lesz Critical Mass.
A bringások ugyanakkor nem maradnak programok nélkül az Európai Autómentes Napon. A Déri téren többek között a város, a DKV, a Magyar Kerékpárosklub és a Balesetmegelőzési Bizottság összefogásával szerveznek rendezvényt a kerékpárosoknak. Lesz KRESZ-teszt, kerékpáros ügyességi verseny, és persze sok hasznos tanácsot kaphatnak majd a közlekedéshez és a biciklik karban tartásához a bringások.