Debreceni cégek nyerték el a Nagyerdő megújításának lehetőségét


Ilyen lesz a Békás-tó és környéke (látványterv: BORD Építész Stúdió)
Debrecen – Nyilvánosságra hozta a pályázat győzteseit Kósa Lajos polgármester és Papp Lajos alpolgármester a beruházás helyszínén, a Csónakázó-tónál- írja a Dehir.hu

Ahogy arról már többször a Dehir.hu beszámolt, az önkormányzat főként pályázati pénzből újítja meg a parkerdőt, mely egyben nagyberuházás minősítést is kapott. A kétmilliárd forintos projekt révén megújulhat a Békás-tó környéke, újra régi fényében tündökölhet a szabadtéri színpad, elbontják a Csónakázó-tavat, helyén mélygarázs épül, felette pedig vízi attrakció.

A közbeszerzési kiírás határideje júliusban járt le. Ahogy azt a Dehir.hu elsőként megírta, három pályázat érkezett. A közgyűlés nemrégiben 500 millió forint pluszforrást szavazott meg a fejlesztésekre, azt azonban egyelőre nem tudni, ebből mennyit kell felhasználni.
Papp László és Kósa Lajos: kihirdették a pályázat nyerteseit
A tenderben a parkerdő megújítását két részre bontották. Az első részhez tartozik a szabadtéri színpad rekonstrukciója; ez a meglévő épület felújítását, bővítését és akadálymentesítését, egy ezer fős nézőtér és egy 13 négyzetméteres büfé kialakítását foglalja magában. Ugyancsak ide tartozik a Békás-tó revitalizációja, új kút fúrásával, a tó medrének kotrásával: 7500 négyzetméteren építik újjá és bővítik, majd bélelik a medret. A területen megújítják a növényzetet és a rendezvénytereket, 4000 négyzetmétert térkővel, 8000 négyzetmétert zúzott bazaltkővel, 3000-et pedig betonnal burkolnak. Ezentúl felújítják a játszóteret, kondiparkot és tanösvényt alakítanak ki, mosdókat és pelenkázót alakítanak ki. A park körül pedig sövénykerítés épül.
A második projektrészben a ködszínház felépítését kell vállalnia a kivitelezőnek: a Csónakázó-tó helyén 2200 négyzetméteres medencetestet alakítanak ki és parkosítani is fognak. Létesítenek egy 97 férőhelyes mélygarázst, és egy 101 férőhelyes parkolót. Ezentúl a stadion-beruházás folytatásaként megépülő futópálya öntött gumi burkolatának készítése és 1500 négyzetméteren gyepesítés tartozik még a beruházás ezen eleméhez.

A pályázat győzteseit hétfőn délelőtt hozta nyilvánosságra Kósa Lajos polgármester és Papp Lajos alpolgármester a beruházás helyszínén, a Csónakázó-tónál.
Az első rész megvalósításának lehetőségét a 2-es villamos pályájának építésében is részt vevő debreceni Keviép Építőipari és Kereskedelmi Kft., a második részét pedig a stadiont építő, szintén debreceni HUNÉP Universal Építőipari Zrt. és az Ép-Ker Service Építőipari-Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. alkotta „Hajrá, Debrecen!” konzorcium nyerte el.
Kósa Lajos polgármester kifejtette, hogy a Nagyerdő rekonstrukciója egy több elemből álló folyamat, melynek az első lépése volt a stadion felújítása, s nem lett volna szerencsés, ha a Csónakázó-tó illetve környéke ilyen állapotban marad. Ezért nyújtottak be pályázatot komplex gyógyhelyfejlesztés elnevezéssel.
A polgármester felidézte, hogy a felújításhoz szükség volt az Új Vigadó megvásárlására, ami teljesen el fog tűnni a területről, le fogják bontani ugyanis. A Békás-tó és a szabadtéri színpad átalakításáról a civilekkel is egyeztettek. A színpad kapcsán Kósa Lajos megjegyezte, hogy a szocialista Juhászné Lévai Katalin vezetése alatt a megyei önkormányzat sörparkot szeretett volna a színpad helyén létrehozni. Ezzel ellentétben a város vezetése úgy gondolja, hogy igenis szükség van egy olyan rendezvényhelyszínre, ahol például a Nyári Színháti Estéket is meg tudják tartani. A polgármester kiemelte, hogy a gyógyszálló felújítása már folyamatban van, emellett a fürdő rekonstrukcióját is tervezik. De erre még forrást kell találni.
Megújulhat a nagyerdei víztorony is: erre az egyetem adott be pályázatot, s úgy néz ki, jó esélyük lehetnek a sikerre – véli Kósa Lajos. A víztornyot a tervek szerinte teljesen felújítanák mintegy 500 millió forintból. Az aljába pedig vendéglátóhelyiséget hoznának létre.
Papp László alpolgármester elárulta, hogy a debreceni közgyűlés által megszavazott többletforrásból a közbeszerzési döntés értelmében bruttó 240 millió forintot kell felhasználni. Beszélt arról is, hogy a Civaqua program keretében az erdő vízháztartását is rendbe hoznák, ugyanis a program végpontja a Nagyerdő lenne, így megmentenék a fákat a kiszáradástól.
A győztes kivitelezőkkel 8 napon belül lehet szerződést kötni, szeptember 16-án pedig kezdődhet a munka.