Fotó: illusztrációDebrecen – Fényes nappal, iskolába menet támadtak meg három 13 éves kamaszlányt Debrecen egyik forgalmas kereszteződésében. Egyiküket egy középkorú férfi megragadta, majd felszólította, hogy mindhárman szálljanak be a furgonjába. A lányok ijedtükben elfutottak. Mindez a reggeli csúcsforgalomban, a járókelők szeme láttára történt, de senki nem avatkozott közbe. A megtámadott lány édesanyja feljelentést tett a rendőrségen. Iskolájuk igazgatója pedig óvatosságra intette a szülőket. A rendőrség még nem rendelte el a nyomozást-írja a dehir.hu


Az Árpád téri kereszteződésben szállt le a buszról múlt kedden reggel iskolába menet a három 13 éves kamaszlány, amikor egyiküket hirtelen karon ragadta egy középkorú, magas, valószínűleg roma férfi.

- Odament hozzá, megragadta a karját és odafordította az úttest felé. A lányok nem emlékeztek pontosan, hogy milyen kocsi, de az biztos, hogy elhúzhatós ajtajú furgon volt. Határozott hangon, de nem kiabálva felszólította őket, hogy szálljanak be – mesélte az egyik lány édesanyja, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét.
A lány kiszabadította magát, majd mindhárman elfutottak. Annyira megijedtek, hogy nem is kiabáltak. A reggeli csúcsforgalomban sokan látták, hogy mi történt, de senki sem sietett a megrémült diáklányok segítségére.
A megtámadott lány anyukája értesítette a Kossuth Gimnázium igazgatóját. Kovács István múlt pénteken az új diákok szüleinek értekezletén beszámolt az esetről és fokozott figyelemre intett mindenkit.
- Ez a történet önmagában elég súlyos ahhoz, hogy felhívja a figyelmet. Mivel a múlt héten volt egy szülői értekezletünk az új diákok szülőinek, ezért elmondtam ezt az esetet, hátha jobban oda tudunk figyelni mi is, meg a szülők is a gyermekeink közlekedésére – magyarázta Kovács István, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának igazgatója.
A lány szülei feljelentést tettek a rendőrségen. A hatóság úgynevezett feljelentéskiegészítés keretében indított vizsgálatot. Azt próbálják kideríteni, hogy történt-e jogsértés. Érdeklődnek majd az iskolában, a szülőknél, de ez még nem nyomozás.
- A nyomozóhatóság a feljelentéskiegészítés alatt adatszerző tevékenységet végez, a feljelentőt meghallgatja, illetve megállapításait jelentésbe foglalja – tájékoztatott Kovács Károly, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság  helyettes szóvivője.
Azt a megtámadott diáklány édesanyja is csak találgatja, hogy szerv- vagy leánykereskedő akarta elrabolni gyermekét. Ha a rendőrség megállapítja, hogy bűncselekmény történt, 30 napon belül megkezdik a nyomozást. Szerkesztőségünk több bejelentést kapott, hogy hasonló támadás történt korábban a Hatvan utcán és a Déri téren is. A rendőrség azonban ezekről nem tud.