Egyelőre csak álom a debreceni bioerőmű

Fotó: illusztrációDebrecen – Javítana a jelenlegi helyzeten egy saját erőmű, de az E.ON-tól való függés még akkor is sokáig megmaradna. Erről beszélt a hőszolgáltató igazgatója- amint az a dehir.hu oldalon olvasható

A Debreceni Hőszolgáltató készen áll: a nyár során elvégezték azokat a fontos karbantartási munkálatokat, melyeknek köszönhetően gond nélkül elindíthatják a szolgáltatást. Debrecenben 31 ezer lakossági és 2 ezer céges fogyasztó van rákötve a rendszerre, s összesen több mint 800 hőközpontot üzemeltet a Hőszolgáltató Zrt. Csonka Tibor, a cég vezérigazgatója a Debrecen Televízió Köz-Ügy című műsorában elmondta, már csak olyan munkák vannak hátra, amiket a fűtési időszakban is el tudnak végezni.

- A modernizáció hatékonyságnövelő, ezután kevesebb költséggel és energiahasználattal jár a szolgáltatás, és természetesen nagyobb biztonságot is teremt. Amikor hiba történik a rendszerben, azt már a központban látjuk, így gyorsan el tudjuk hárítani a problémát. Nagyban közelít a nyugat-európai színvonalhoz a debreceni hőszolgáltató infrastruktúrája. Arra mindig elég a forrás, hogy karban tudjuk tartani a rendszert, a nagyobb fejlesztésekre pedig pályázatok útján próbálunk pénzt szerezni – mondta a cég vezetője.
Az elmúlt hetekben nem rontott Debrecenre a hideg, nem rohamozták meg az ügyfelek a hőszolgáltatót. Csonka Tibor kiemelte, lassú ütemben kérik a fűtést, ennek előnye, hogy amikor azt igénylik az emberek, el is tudják indítani. Eddig a fogyasztók egyötöde jelezte, hogy szüksége van rá.
Az igazgató szerint nincs feszültség a fogyasztó és a szolgáltató között, de a belső fűtési rendszer modernizálása egyelőre lassan halad, eddig a 31 ezer lakásnak csak a felében valósult meg. A fejlesztés során egy szabályozó szelep kerül a radiátorokra, ezzel lehet beállítani a hőfokot, így bizonyos hibahatáron belül mindenki annyit fizet, amennyit fogyaszt
Az igazgató beszélt arról is, amiről a Dehir.hu már többször írt, ez a debreceni erőmű problémája. Szerinte tragédia lenne, ha az erőmű bezárna, de szerencsére ettől nem kell tartani. Csonka Tibor elmondta, egy tartalékkapacitás esett ki a rendszerből, de ha még egy nagyobb kazán „hullana ki”, akkor gondok lehetnek. Az E.ON azóta megoldást talált a leállított kapacitás pótlására, így az igazgató szerint sincs veszélyben a hőszolgáltatás. Már korábban is szóba került, hogy saját erőművet építene a város, ám ez Csonka Tibor szerint egyelőre csak álom marad.


- A város távhőjének kisebb részét termelné ki a bioerőmű, amire egyébként már építési engedély is van. Adott a telek, van terv, a gazdasági feltételek azonban jelenleg nem teszik lehetővé a megépítését. Várni kell arra, hogy a megújuló energiák teret nyerjenek a kormány gazdaságpolitikájában, ami viszont több időt vesz igénybe egy-két évnél. Ennél fogva marad a kiszolgáltatottság. A bioerőmű révén egyébként is csak részben oldódott volna meg a jelenlegi helyzetet, az E.ON-tól való függés még akkor is sokáig megmaradna – mondta.
Az igazgató üdvözölte a rezsicsökkentést, s ezzel együtt azt is kiemelte, szükség volt rá, mert nagyon magasak voltak az energiaárak. Januárban ugyan a hőszolgáltatónak a mérséklés miatt 500 millió forint bevételkiesése keletkezett, de azt kompenzálta az állam.
- November elsejétől újabb csökkentés várható, ami előrelépést jelent a fogyasztók és a szolgáltatók közötti együttműködésben. Augusztusban 2,8 százalékkal kevesebb volt a hőszolgáltató lakossági kintlévősége mint egy évvel ezelőtt, a kilencven napon belüli számlák esetében pedig már húsz százalékkal. Vélhetően az újabb rezsicsökkentés után újabb javuló tendencia következik, mi pedig reméljük, hogy a kormány most is kompenzálja a szolgáltatókat – emelte ki Csonka Tibor.
Hozzátette: a távhőben nincs extraprofit, központilag két százalékra van beállítva a nyereség, így ha a szolgáltatók nem kapnak kompenzációt, akkor komoly veszélybe kerülhetne az ellátás. Ez pedig senkinek sem érdeke.