Egyeztető fórum a megyeházán
Debrecen – Több tízmilliárd forint a tét, már javában tart a következő uniós tervezési időszakra szóló területfejlesztési koncepció kialakítása a megyében. Debrecen önálló fejezettel jelenik majd meg a fejlesztések között. A megyeházán ma szakmai egyeztető fórumot tartottak a témáról-számol be a Dehir.hu

A középtávú közútfejlesztések hatásáról szóló munkaanyag is téma volt az önkormányzati vezetők egyeztetésén. Már folyik a következő, hatéves európai uniós időszakra vonatkozó területfejlesztési koncepció kialakítása. Hajdúszoboszlón és Berettyóújfaluban éppen a napokban tárgyaltak erről. A közgyűlés elnöke szerint a kisebb települések esetében van némi lemaradás.
Egyeztető fórum a megyeházán
- Nem minden településen van meg az a tervezési szakember, aki ezt formába tudja önteni, de ez nem probléma, mert a megyei önkormányzatnak van erre munkaerőkapacitása, tehát a megyei települések közül egyetlen egy sem fog kimaradni ebből a munkából – magyarázta Bodó Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke.
A megye és a megyeszékhely fejlesztési terveit össze kell hangolni – egyebek mellett ez is elhangzott a megbeszélésen. Az előkészületek már hónapok óta tartanak, Debrecenben két programcsomag készül.
- A megyei fejlesztési koncepcióban Debrecen egy önálló fejezettel jelenik majd meg, két alfejezet mellett. Az egyik lesz az innovatív gazdaságfejlesztési alfejezet, a másik a városfejlesztési alfejezet – mondta el Papp László alpolgármester.
Területfejlesztési célokra közel 70 milliárd forint jut 2014 és 2020 között a megyében. A legnagyobb összeg éppen a legkisebb településekre kerülhet, a debreceni beruházásokra tízmilliárdot fordíthatnak. A szakmai egyeztetések a tervek szerint legkésőbb az ősz végére befejeződnek Hajdú-Biharban.