Felmentették Schönstein Sándort: nem ő ölte meg Balla Irmát

Debrecen – Újraindult a Balla Irma képviselő gyilkossági ügyének másodfokú eljárása a Debreceni Ítélőtáblán. Az ügyész szerint a fiú, Schönstein Sándor a tettes, Magyar György védőügyvéd szerint ez teljesen kizárt. Délutánra megszületett a jogerős ítélet is, Schönstein Sándort felmentették az emberölés vádja alól-írja a Dehir.hu


Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétján ölték meg otthonában. 2008 tavaszán képviselőnő fiát gyanúsította meg a rendőrség a gyilkosság elkövetésével.

Előzmények
Schönstein Sándor első fokon különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt 12 évet kapott, de azt a döntést másodfokon megsemmisítette a Debreceni Ítélőtábla, és új eljárásra kötelezte a Debreceni Törvényszéket. A Debreceni Törvényszék tavaly novemberben felmentette az emberölés vádja alól Schönstein Sándort.
A bíró az indoklásában azt mondta, Schönstein Sándornak személyiségzavara van, de ez nem krónikus. Váratlan indulatkitörésekre hajlamos, de kifejezetten tudja kontrollálni magát. Bakó József bíró azonban hozzátette, hogy a vádlott sokszor módosította a vallomásait, ezzel pedig romlott a szavahihetősége. A bíró úgy fogalmazott, „az emberölést egy, az eljárásban be nem azonosított személy követte el”, s hosszasan sorolta az eljárás során a bíróság látóterébe került, lehetséges elkövetőket.
Schönstein Sándor a tavaly őszi ítélethirdetésen
Az ítélet ellen azonban mindkét fél fellebbezett. Schönstein Sándor azért, hogy ne bizonyíték, hanem bűncselekmény hiányában mentsék fel, a ügyész pedig a tényállás téves megállapítása miatt, kérve a bűnösség megállapítását és Schönstein Sándor elítélését.

A tárgyalás
A Balla Irma-gyilkosság megismételt eljárásának másodfokú tárgyalása csütörtökön kezdődött a Debreceni Ítélőtáblán.
A tárgyalásra Schönstein Sándor ugyanúgy öltönyben és nyakkendőben érkezett, mint a legutóbbi ítélethirdetésre. Elkísérte édesapja, de testvére nem volt jelen.

A második másodfokú eljárást ugyanúgy Ficsór Gabriella bírónő vezeti, mint az előzőt, amin a per megismétléséről döntött. Mivel új bizonyíték nem merült fel, ezért a vád ismertetését senki sem kérte.
Az ügyész személyes meggyőződése továbbra is az, hogy Schönstein Sándor a gyilkos. Szerinte egyértelműen kizárható, hogy más követte el a bűncselekményt, megdőlt az a gyanú, hogy Balla Irmának titkos férfikapcsolata volt és az is, hogy D. Lajos, a szomszéd telken dolgozó segédmunkás volt a gyilkos, aki azt többször elismerte, majd visszavonta vallomását. Nem lett perdöntő a korábban sokszor idézett feszítővas sem, amiről azt feltételezte a védelem, hogy az lehetett a gyilkos fegyver. Az ügyész összefoglalva azt mondta: semmi nem merült fel a megismételt első fokú eljárásban, ami megdöntötte volna a korábbi elítélő határozatot.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Magyar György ügyvéd újra elmondta: nem azért kellett felmenteni Schönstein Sándort, mert nincs bizonyíték ellene, hanem azért, mert nem ő követte el. Abba nem akart belemenni az ügyvéd, hogy akkor ki a gyilkos, csak azt, hogy védence ártatlan.
- Nonszensz, hogy egy egészséges gyermek, akit az édesanyja egy vita után kizár a lakásból, ezért különös kegyetlenséggel ütlegeli, majd megfojtja – mondta Magyar György. – Kizárható, hogy ez az ember így öl. Érzi ezt az ügyészség is – tette hozzá az ügyvéd. Az is ostobaság, hogy Schönstein Sándor a bagaméri szalonnasütés előtt végez édesanyjával.
A hatóság Debrecenben nem tudta azt a blamát elfogadni, hogy van egy gyilkosság, de nincs elkövető, ezért volt ennyi verzió. Ez szakhiba – zárta Magyar György.

Az ítélet
A Debreceni Ítélőtáblán már az első napon megszületett az ítélet: helyben hagyták az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék ítéletét, melyben Schönstein Sándort felmentették az emberölés vádja alól. Ő ugyan azt kérte, bűncselekmény hiányában mentsék fel, de a felmentés bizonyítottság hiányában történt. Az ítélet jogerős. Ficsór Gabriella bírónő azzal indokolta a döntést, a Debreceni Ítélőtábla álláspontja szerint az elsőfokú bíróság a megismételt eljárásban a lehetőségekhez képest eleget tett a hatályon kívül helyező határozat iránymutatásának. Egyenként és összességükben is foglalkozott a bizonyítékokkal, indokolási kötelezettségének is maradéktalanul eleget tett. Az ügyben feltárt bizonyítékok alapján nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani azt, hogy a bűncselekményt csak és kizárólag Schönstein Sándor követhette el. Így más elkövető személyének a lehetősége nem zárható ki.
Schönstein Sándor valószínűleg kártérítési igényt nyújt majd be a magyar állammal szemben, mert több mint egy évet ült börtönben az eljárás hat és fél éve alatt. Ügyvédje, Magyar György pedig úgy fogalmazott, a rendőrségnek fel van adva a lecke: elindulhatnak megkeresni a valódi tettest. A gyilkosság bűntette egyébként soha nem évül el.