Illusztráció
Debrecen – A Koppány-Völgye Kalandpark Kft-nek 2011-ben huszonöt évre adta bérbe a város az egykori sörpark területét. A cég ellen most felszámolást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A cég a várossal is elszámolási vitában áll- írja a Dehir.hu

Amint arról a Dehir.hu is beszámolt, az önkormányzat 2011 márciusában pályázat útján választotta ki az akkor már tíz éve elhanyagoltan álló Nádor utcai, egykori sörpark területének hasznosítóját. A fő kitétel az volt, hogy a lepusztult terület ismét a lakossági igényeket szolgálja. A debreceni Hegyi Kökörcsin Kft. és a szintén debreceni Koppány-Völgye Kalandpark Kft. pályázata közül az utóbbit találták jobbnak, így a cégnek 25 éves időtartamra adták bérbe a területet. A bérleti díjat akkor havi 300 ezer forint plusz áfában határozták meg, ami évenként az infláció mértékével emelkedik.

Az akkor már Debrecentől pár kilométerre egy fogadót és egy erdei kalandparkot üzemeltető kft Debrecenbe is egy kalandparkot álmodott, amit május végén meg is nyitottak. A cég a drótkötélpályák mellett trambulinokat és ugróasztalokat épített a területen. A Koppány Kalandparkba bárki ingyen mehetett be, csak az eszközök használatáért kellett fizetni.
Úgy tűnik azonban, hogy a kalandpark nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a Koppány-Völgye Kalandpark Kft. ellen felszámolási eljárást kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ami jogerőre is emelkedett.

Természetesen érdeklődtünk a cég ügyvezetőjénél, akitől először kaptunk is információkat, ám Kovács Pál később nem járult hozzá ezek közléséhez. Azt ígérte, amikor ő úgy látja, itt az ideje, tájékoztatni fogja a közvéleményt a kalandparkkal kapcsolatos terveiről.

Megkérdeztük a várost is. Pajna Zoltán alpolgármester elmondta, „az üzemeltető jelentős lemaradásba került a bérleti díjjal, illetve magunk is azt látjuk, hogy igazából nincs gazdája a területnek. Ezért felszólítottuk az üzemeltetőt, hogy számoljunk el egymással, nyilatkozzon arról, hogy akarja-e egyáltalán ezt a folyamatot továbbvinni. Műszaki szakértőt rendeltünk ki, aki felméri azokat a beruházásokat, melyeket az üzemeltető eddig elvégzett.”

Az alpolgármester kijelentette, hogy amennyiben az üzemeltető nem kezdi el fizetni a bérleti díjat, felmondják vele a szerződést. Ha ez bekövetkezik, a közgyűlés dönthet arról, hogyan kívánja a város a továbbiakban hasznosítani ezt a területet.

Kovács Pált amikor szembesítettük Pajna Zoltán szavaival, annyit közölt, hogy az ő értelmezésében a cége és a város között kötött szerződés szerint a felépítmények értékét levonhatja a bérleti díjból, így álláspontja szerint nem tartoznak a városnak. Emellett azt állítja, hogy „a város mulasztásos szerződésszegést követett el, mert két éve nem képesek a benyújtott beruházás számláit szembeállítani a kiszámlázott bérleti díjakkal, ami pedig a szerződés szerint kötelességük lenne.”

A cég ügyvezetőjének szavaira Pajna Zoltán úgy reagált, szerinte nem igaz, hogy a város nem tárgyalt volna a bérlővel, hónapok óta keresik vele a kapcsolatot.
- A szerződés értelmében bérleti díjként valóban jóvá lehet írni az alapinfrastruktúrának számító beruházások egy részét, de emellett fizetni is kell. A város műszaki szakértőt kért föl az ügyben – nyilatkozta az alpolgármester.