Felújítják a zsidó negyedet Debrecenben

A Pásti utcai zsinagóga 120 évesDebrecen – Soha nem látott felújítás kezdődik a 120 éves Pásti utcai zsinagógában. 520 millió forintos uniós és állami forrásból korszerűsítik a zsidó negyedet. Rendbe hozzák az imatermet, a székházban pedig zarándok szálláshelyeket alakítanak ki- írja a dehir.hu

Megzenésített versek is elhangzottak vasárnap a 120 éves Pásti utcai ortodox zsinagógában, a Debreceni Zsidó Hitközség ünnepi rendezvényén. Az izraelita közösség saját és európai uniós forrásból újítja fel a zsidó negyedet.

- Októberben kezdjük a munkát. A régi ortodox zsinagóga felújítása a legnagyobb fázisa ennek a projektnek. Ezt a zsinagógát a régi fényében a régi építészeti kialakításában renováljuk – mondta el Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke.
Az 520 millió forintos beruházás részeként – egyebek mellett – felújítják az imaházat, akadálymentesítik a Bajcsy-Zsilinszky utcai székházat, amelynek tetőterében 20 szálláshelyet is kialakítanak a zarándokok számára. A zsidó negyed felújítása növelheti Debrecen idegenforgalmi vonzerejét, és újabb lendületet adhat a fejlődő vallási turizmusnak is.
- A következő 10 évben, ha valaki megfogja nézni ezt a területet, akkor nem csak a zsinagóga felújítását, hanem a közterületek, parkok, kulturális terek megújítását is látja. Ebből a szempontból fontos, hogy ez egy kulturális, vallási, turizmust elősegítő projekt és bízom benne, hogy ezáltal még vonzóbb lesz a város – vélekedett Pajna Zoltán alpolgármester.
A program részeként kiépül a Debrecen-Nagykálló közötti zarándokút, amellyel nem csak a város, de az Észak-alföldi térség turisztikai vonzerejét akarják növelni. A zsidónegyed egy év múlva újul meg.