Fizetések Hajdú-Biharban

MTI Fotó: Beliczay László
Debrecen – Kiderült, mely gazdasági ágazatokban a legmagasabb és melyekben a legalacsonyabb a fizetés Hajdú-Biharban-írja a dehir.hu

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete Hajdú-Bihar megyében 188 ezer forint volt 2013 első félévében – derül ki a Központi Statisztikai hivatal féléves tájékoztatójából. A bruttó átlagkereset egy év alatt átlagosan 2,4 százalékkal nőtt. Ezen belül a versenyszférában 2,1 százalékkal, a költségvetési szerveknél pedig 4 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset.

Arról nemrégiben a Dehir.hu is beszámolt, hogy nagyok a jövedelmi különbségek az ország más-más pontjain dolgozók között. Egy hajdú-bihari dolgozó például havi hatvanhatezer forinttal ér kevesebbet egy pestinél, ugyanakkor az országos átlagtól is elmaradnak a megyei bérek.
A KSH vizsgálata megállapítja, hogy a hajdú-bihari székhelyű szervezeteknél alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete az első félévben 40 ezer forinttal volt kevesebb az országos átlagnál, ami közel 20 százalékos hátrányt jelentett.
A fizikai foglalkozásúak átlagosan 142 ezer forintot, a szellemi foglalkozásúak pedig 243 ezer forintot kerestek a megyében.
A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység nemzetgazdasági ágban voltak a legmagasabbak (288 ezer forint – ebből ők átlagosan 188 ezret vihettek haza), amit az információ, kommunikáció (253 ezer forint – 165 ezer a nettójuk) és az ipar (223 ezer forint – 145 ezer a nettó) ágakban dolgozók keresete követett.
Legalacsonyabb kereset színvonal a szálláshely-szolgáltatás vendéglátás (125 ezer forint – valamivel kevesebb, mint 82 ezer a nettójuk) és a humán-egészségügyi és szociális ellátás (131 ezer forint – 86 ezer  nettó) ágakat jellemezte. A legjobban fizető gazdasági ág bruttó átlagkeresete 2,3-szerese volt a legalacsonyabbnak.
A családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkereset havi összege a megyében 123 ezer forintnak felelt meg, ami 3,2 százalékkal haladta meg a 2012. első félévit.