A Debreceni Járásbíróság a látványterven
Jó pár éve írjuk mi is rendületlenül a cikkeket, készítjük a tudósításokat arról, hogy mennyire méltatlan körülmények közt dolgoznak a debreceni bírók. A helyzet végre rendeződhet, a Debreceni Ítélőtábla mögött ugyanis – a remények szerint – 2015-re felépül az új épület, ide költözik majd a Debreceni Járásbíróság- írja a dehir.hu
A beruházás a kormányzati költségvetés terhére 3,6 milliárd forintba kerül majd. Márciusban az összbírói értekezleten az hangzott el, hogy az építkezést már idén elkezdik, s a munkálatok elkezdéséhez 1,36 milliárd forint áll rendelkezésre.
A közbeszerzési kiírás júniusban jelent meg, de mint megtudtuk, eredménytelen lett. Hat cég, a KÉSZ Zrt., a Hunép Zrt., a Magyar Építő Zrt., a Keviép Kft., a ZÁÉV Zrt. és Strabag Zrt. pályázott. A tendert kiíró Debreceni Törvényszék álláspontja szerint a nyílt közbeszerzési eljárás során mind a hat ajánlatot érvényteleníteni kellett, az ajánlattevők ugyanis nem az ajánlati felhívásnak megfelelően nyújtották be ajánlataikat, és azok mindegyike olyan hiányosságokat, hibákat tartalmazott, amelyeket a közbeszerzési törvény előírásai alapján a hiánypótlás során sem lehetett pótolni vagy javítani. Az eredménytelenségről szóló döntést és a kizárást megtámadta az egyik pályázó, a Keviép Kft. A kérelmüket már benyújtották a Közbeszerzési Döntőbizottságnak, a tárgyalást azonban még nem tűzték ki. Már amennyiben egyátalán lesz tárgyalás, hiszen anélkül is elutasíthatnak egy beadványt.
A Debreceni Törvényszéknek – mint ajánlatkérőnek – lehetősége van arra, hogy tárgyalásos úton folytassa a közbeszerzési eljárást, mivel az ajánlattevők mindegyike alkalmas a feladat ellátására. Tatár Tímea, a Törvényszék sajtószóvivője a Dehir.hu kérdésére elmondta, ez reményeik szerint november közepéig lezajlik, így még idén szerződést lehet kötni a nyertes ajánlattevővel.
A szerződéskötés és a kivitelezés indítását eredetileg 2013 szeptemberére tervezték, a Törvényszéken most négyhónapos csúszással számolnak, ami álláspontjuk szerint a kivitelezés nagyságához mérten elenyésző.
Persze ez a forgatókönyv borulhat, ha a Közbeszerzési Döntőbizottság a Keviépnek ad igazat.