Nagyobb és tisztább lesz
Debrecen – Körbekerítik a Békás-tavat, majd elkezdik a víz leszivattyúzását. Az élőlényeket átviszik a Botanikus kertbe-írja a  dehir.hu


Ahogy arról már többször a Dehir.hu is beszámolt, az önkormányzat főként pályázati pénzből újítja meg a parkerdőt, mely egyben nagyberuházás minősítést is kapott. A kétmilliárd forintos projekt révén megújulhat a Békás-tó környéke, újra régi fényében tündökölhet a szabadtéri színpad, elbontják a Csónakázó-tavat, helyén mélygarázs épül, felette pedig vízi attrakció. A Csónakázó-tónál arénát is építő Hajrá, Debrecen! konzorcium dolgozhat, a Keviép pedig a Békás-tavat és környékét teszi rendbe.
Nagyobb és tisztább lesz
A szerződést szeptember 18-án írták alá, és a Csónakázó-tó bontásával megkezdődött a munka. Most a másik részre, a Békás-tó környékére is felvonult a kivitelező, jelenleg felméréseket végeznek. A mai nap folyamén megérkeznek a kordonok is, melyekkel körbekerítik a tavat – tudta meg a Dehir.hu Szabó Tamás főépítésvezetőtől. A szabadtéri színpad, a játszótér és a Békás-tó környéke folyamatosan zárt terület marad a kivitelezés teljes befejezéséig. Az északi (E1) erdőterületet 2013. szeptember 30-án (egy napra), a nyugati (E2 és E3) területet 2013. október 1. és október 10. között, a déli (E4) területet 2013. október 1. és október 20. között, a Medgyessy sétányt és környezetét, valamint a gyógyfürdő bejáratát 2013. október 20. és október 30. között zárják le. A lezárt munkaterületekre a megjelölt időszakokban belépni tilos!
Kattintson a képre a nagyításért!
Szabó Tamás a Dehir.hu-nak azt is elmondta, kedden kezdődik a Békás-tó vizének leszivattyúzása, mely két-három napot vesz majd igénybe. Az élőlényeket ezalatt folyamatosan kimenekítik, s átviszik az egyetemi Botanikus kert tavába. A felújítás végén a Békás-tó nagyobb és tisztább is lesz.

Galéria megnyitása (20 kép ) - A Békás-tó vízutánpótlását egy fúrott kúttal fogjuk megoldani, így már nemcsak a gyógyfürdő vize lesz becsatornázva, hanem önállóan, a kútból is biztosítani tudjuk a Békás-tó vízellátását. A meder nagyobbításával, mélyítésével, szigetelésével javítani fogjuk a használati értékét. A tó környékén természetes kőburkolatra cserélnénk az aszfaltot, és egy olyan teret hoznánk létre, amely a városi programok rendezéséhez is kifejezetten jó. Szociális helyiséget is építenénk, a rendezvényteret pedig egy sétány kötné össze a stadion kertjéhez – mondta korábban Papp László alpolgármester..
A munkákkal legkésőbb 2014. július 18-ára végezniük kell a kivitelezőknek.