Kísérletező alkotók a MODEM-ben- már csak pár napig


Debrecen – Az Intermedia 2.0 című tárlaton kísérletező alkotók művei láthatók a Modemben. Nem túl sokáig: a kiállítás ugyanis jövő vasárnap bezár- írja a dehir.hu
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakja az 1990-es főiskolai diákforradalom hatására, hivatalosan 1993-ban, épp húsz évvel ezelőtt indult. Az Intermédia – az egyetemi szakok közül Magyarországon elsőként – a hagyományos akadémiai oktatás meghaladását tűzte ki céljául. Ennek fontos eleme volt a művészképzés kiterjesztése olyan műformák és művészeti technikák felé, amelyek a huszadik század modernista hagyományaiban és az új médiumok ’90-es évekbeli térnyerése nyomán jelentek meg. A tanszéken folyó oktatás külön hangsúlyt fektetett a hallgatók felkészítésére egy aktív, kreatív jelenlétre az információs társadalom kulturális szféráiban, valamint a kognitív (megismerésre kész) művészi magatartás kutatására és támogatására.
A Modemben júniusban nyílt kiállítás az egykori és jelenlegi hallgatók műveiből, s mutatja be az Intermédia története során kialakult művészeti gyakorlatok különféle irányait. A közel hatvan kiállított műre a műfajok és a médiumok igen változatos használata jellemző, az experimentális fotótól a videóig, a számítógép alapú médiaművektől az egyszerű konceptuális tárgyakig, a performansz-dokumentációtól az összetett közösségi projektekig.
Akit érdekel ez a világ, még megnézheti ezen a hétvégén, vagy a jövő héten: 15-én ugyanis bezár ez a tárlat, melynek kurátorai Kékesi Zoltán és KissPál Szabolcs.