Labdáznak a malacok Nádudvaron


Európa egyik legmodernebb sertéstelepeAz egykori kenyérüzem helyén zöldség-gyümölcs tisztító és feldolgozó üzemet alakítottak ki Nádudvaron. A telepen a helyi termelők portékáját vásárolják fel. A településen ma átadták Európa egyik legmodernebb sertéstelepét is. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a beruházás a hazai sertéságazat fellendülését jelzi-írja a dehir.hu

Évi 45 ezer állatot nevelnek és hizlalnak rendkívül szigorú állategészségügyi körülmények között az új nádudvari sertéstelepen. A komplexumba például csak az ott dolgozók léphetnek be, akik mindössze hatan lesznek.
- Aki az udvaron dolgozik, az nem mehet be például soha az állatok közé, más színű munkaruhában vannak, más színű öltözőben zuhanyoznak, aki az állatoknál dolgozik a tenyésztelepen, az kétszer átöltözik, mire odaér az állatokhoz – magyarázza Kovács Lajos, a NAGISZ Zrt elnök-vezérigazgatója.
Az ünnepélyes átadón elhangzott: a 2,8 milliárd forintból épült telep is hozzájárulhat ahhoz, hogy fellendüljön a hazai sertéstenyésztés.
- Van jövő a magyar mezőgazdaságban, vidéken is tudunk boldogulást találni, hogy meg tudjuk oldani azokat a kihívásokat, amelyeket a konkurenseink már leküzdöttek. Ez egy lehetőség arra nézve, hogy Magyarországon a sertéságazat egy növekedési, fejlődési pályára tud állni – nyilatkozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter
Tavaly a kormány 25 milliárd forinttal támogatta az ágazatot. Ebből 180 telepet fejlesztettek. A következő uniós időszakban még több pénz jut az ilyen beruházásokra.
- Szerencsés egymásra találás lehet ez az időszak, a földrajzi adottságaink megvannak, a tudásunk megvan hozzá, igazából ügyesen kell a folyamatot összeállítani, és erre most már megvan a szándék és az akarat – hangsúlyozta Bodó Sándor, a HBM-i Közgyűlés elnöke.
Az akarat megvan a zöldség-gyümölcs tisztító és feldolgozó üzemnél is Nádudvaron. Az egykori kenyérüzem helyén 20 millió forintból kialakított telep a helybéli termelőket segíti.
- A helybéli és a környékbeli, sárréti, hortobágyi és a Nádudvar környéki őstermelőktől vásároljuk fel a termékeket, az is a cél, hogy ezek a termelők ne legyenek a nagyvásárlóknak kiszolgáltatva – mondta el Spisák Tamás, a Sajt-Kalmár Kft. tulajdonosa.
A cég nemrég mintaboltot is nyitott, ahol saját forgalmazású termékeket árulnak.