Mikor jönnek végre turisták a Wizz Airrel Debrecenbe?

Fotó: archív - illusztráció
Debrecen - Herdon István szerint nem elég várni a turistákat, ki kell menni értük. Ezen túl új charter-úticélokra is szükség lenne-írja a dehir.,hu
A százezredik utast köszöntötték múlt héten a debreceni repülőtéren. Ezzel azt jelenti, hogy a tavalyi utasszámot már most megduplázták a légikikötőben, hiszen 2012-ben 48 ezer utas fordult meg a reptéren. Az örömteli hírt azonban árnyalják a Központi Statisztikai Hivatal féléves jelentésében szereplő számok.

Ezek szerint a külföldi turisták száma Hajdú-Biharban 6,4 százalékkal volt kevesebb 2013 első félévében, mint egy évvel korábban. Ráadásul továbbra is elsősorban német, román és lengyel turisták érkeznek, holott a Wizz Air hetente ötször repül London és Debrecen között, és Eindhovenbe is heti két Wizz Air járat indul a cívisvárosból. A számok fényében úgy tűnik, a kezdeti optimizmus ellenére nem jönnek tömegesen a brit vagy a holland turisták a Wizz Airrel Debrecenbe és környékére. Hogy miért, arra a Debrecen Televízió szerdai Esti Közelkép című műsorában keresték a választ.
Herdon István
Herdon István, a repülőteret üzemeltető Xanga cégcsoport vezérigazgatója azt mondta, a Wizz Air-járatokban lévő lehetőségeket meg kellene ragadniuk az üzleti, turisztikai szereplőknek.
„Nem várni kellene, hogy a turisták belépjenek a nyitott ajtón, hanem ki kellene menni értük, és behozni őket. Az, hogy ezeken a gépeken vendégmunkások ülnek, vagy beutazó turisták, az az itteni aktivitás függvénye. Sok erőfeszítést igényelt a város részéről is ezeknek a járatoknak a beindítása, a repülőtér fenntartása is veszteséges, ahhoz, hogy újabb városokba újabb járatok induljanak, ahhoz a legfőbb piaci szereplőknek is erőfeszítéseket kell tenniük. Nekik kell itt az élre állniuk, hiszen ők fogják élvezni ennek az előnyeit” – hangsúlyozta Herdon István.
A Xanga vezérigazgatója elmondta, hogy ugyan az utasszám jelentősen növekedett a reptéren, a charterszezon gyenge volt. A szakember szerint komoly probléma, hogy ugyan lenne igény újabb charter úticélokra, nem csupán az évek óta megszokottakra, a turisztikai szereplők azonban nem mernek kockáztatni.
Herdon István elmondta, abban bíznak, a jelenlegi járatok erősítése mellett jövőre új járatokat tudnak indítani, így még tovább tudják majd növelni az utasszámot a re