Ízkavalkád a Zamat fesztiválon
(Dehir.hu)-A gasztronómia része a kultúrának. E tétel igazságát a debreceniek különösen jól ismerhetik, hiszen a cívisvárosban éves szinten elég sok olyan rendezvény van, ahol az „étek és itók” kerül a középpontba. időről időre barátkozhatunk többek között szárnyas ételekkel, töltött finomságokkal, mangalicából készült remekekkel. Ha csak az elmúlt hetekre tekintünk vissza: augusztus első hétvégéjén a sorrendben immár 14. debreceni borkarneválon 14 borvidék 38 borászatának tételével találkozhattunk az egyetem előtti parkban. Cseh söröket kortyolhattunk a Békás-tó árnyas fái alatt augusztus 16. és 20. között. Megismerkedhettünk a fekete leves, azaz a kávé titkaival a Medgyessy-múzeumban. Most pedig a debreceni páros kolbász és a  legkülönlegesebb hazai pálinkák kapnak főszerepet az immár harmadik Debreczeni Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztiválon.

Ízkavalkád a Zamat fesztiválon
A nagy buli csütörtökön, szeptember 19-én kezdődik a Debreceni Egyetem főépülete előtti téren. Akik már jártak ott korábban ilyen típusú rendezvényen – akár a tavalyi Zamat fesztiválon, akár az idei borkarneválon – bizonyára jó szívvel fognak visszatérni, s újabb ismeretekkel illetve tapasztalatokkal gyarapodni. A pálinka ugyanis különleges ital, a szakemberek nem véletlenül vallják azt, hogy az igazán jó pálinkát nem kell lehűteni, mert éppen úgy, ahogy a vörösbor, túlzottan hidegen egyszerűen nem mutatja meg íze minden árnyalatát. S aki tudja, hogyan készül, az nem csodálkozik azon sem, hogy a minőségnek ára van, a minőségből engedni viszont nem érdemes.
Csütörtöktől vasárnapig tizenöt pálinkaház több száz pálinkája közül választhatnak a kolbász és pálinkafesztivál látogatói, akik tíz debreceni étterem külön erre az alkalomra összeállított gasztronómiai különlegességeit is megkóstolhatják. Ahogy megszoktuk, az étel és ital nem önmagában kerül az asztalra. A körítést a fesztivál stílusához illeszkedő programok jelentik. Lesz Dumaszínház Dombóvári Istvánnal, Felméri Péterrel, valamint Brutival és a Pardon zenekarral. Jön Szabó Balázs és Bandája, de lesz Kiscsillag és Mystery Gang, illetve a minden évben kihagyhatatlan pajzán mesemondás is Réti Szabó Sanyival.
Sokan talán nem is gondolnák, de a pálinkafesztivál akár családi program is lehet. Pénteken – amikor már egészen közel a hétvége – az egész család számára érdekes programok kezdődnek, a fiatalabbakat ugyanis játszóház, meseolvasás és kézműves foglalkozások várják.
S hogy milyen pálinkákat kóstolhatunk? Íme a lista, mely pálinkaházak tételeivel találkozhatnak a vendégek: Agárdi, Bolyhos, Gyulai, Kecskeméti-Pajor, Nobilis, Panyolai, Csalló, Árpád, Szicsek, Gusto, Rézangyal, Tuzséri, Zsindelyes, Bestillo, Talléros. Az ételekről pedig az alábbi éttermek gondoskodnak: Barabás, Melange, Calico Jack Pub, Paripa Csárda, Krúdy, Ikon, Pálma, Régi Vigadó, Fráter Tanya, Mester8, SZUSZ.
A program? Csütörtök, 18 óra: kapunyitás, 19 óra dumaszínház – Dombóvári István és Felméri Péter, 21 óra: Szabó Balázs Bandája (a koncert előtt: vajdasági pajzán népmese és pohárszotyogtató rigmusok Réti Szabó Sanyival), majd buli hajnali 2 óráig.
Péntek, 10 óra: kapunyitás, 15 óra:  Rhythm & Shoes Dance Club (az Egyetem előtti lépcsőknél), 16 óra:  Vajda István bárzongorista, 18:30 dr. Valter Blues Café, 20 óra:  Kiscsillag, 21.30: A Nyughatatlan, majd buli hajnali 2 óráig.
Szombat, 10 óra:  kapunyitás, 11-16 óra: Zamat foglalkoztató, kézműves programok, játszóház, táncház a Madaras Zenekarral, 15 óra:  Rhythm & Shoes Dance Club (az Egyetem előtti lépcsőknél), 16 óra:  Csicseri és Borsó, 19 óra:  Bruti és a Pardon zenekar, 20.30 Kerekes Band (a koncert előtt: regerotika, pálinka szüpürtyöltető ének Réti Szabó Sanyival), 22.30 Mystery Gang, majd buli hajnali 2 óráig.
Vasárnap, 10 óra:  kapunyitás, 11-16 óra: Zamat foglalkoztató, kézműves programok, játszóház, táncház a Madaras Zenekarral, közben 15 órától népi mesejáték Réti Szabó Sanyival.
Napijegyet elővételben 1200 forintért lehet venni a Lovardában, a Campus Pont Jegyirodában (Egyetem tér 1.), illetve a Tourinformnál, a helyszínen pedig 1500 forintért. A bérlet 3 ezer forintba kerül, s mint a szervezők tájékoztatták a Dehirt, a rendezvény pénteken és szombaton is 17 óráig, illetve vasárnap egész nap ingyenes.