Rendőrség: mégsem voltak újnácik a debreceni buszon

Rendőrség: árnyékra vetődtek a jogvédők Konyáron
Azt írják, a debreceni busz utasai sem szabálysértést, sem bűncselekményt nem követtek el- írja a civishir.hu

A rendőrség álláspontja szerint hat emberjogi szervezet "egy nem létező árnyékra" vetődött, amikor elítélték a futballhuligánok állítólagos konyári akcióját, a helyszínen ugyanis nem történt jogsértés - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata csütörtökön. A police.hu oldalon A rendőrség nem hazudik címmel megjelent közlemény szerint várhatóan szeptember 16-án teljes terjedelmében nyilvánosságra hozzák a helyszínen, a térfigyelő kamerák által rögzített feltételeket.
Korábbi sajtóhírek szerint a román-magyar válogatott labdarúgó mérkőzésre Bukarestbe tartó drukkerek "egy újnácikból álló csoportja" szeptember 5-én letért az autópályáról, bement a Hajdú-Bihar megyei Konyár községbe, és ott durván megfenyegették az iskola cigány származású tanulóit.
Az ORFK a közleményben emlékeztetett arra, hogy a tényállást már szeptember 5-én megnyugtatóan tisztázták. Eszerint a konyári általános iskola előtti autóbuszmegállóban a Románia-Magyarország válogatott labdarúgó mérkőzésre Bukarestbe tartó autóbusz utasai sem szabálysértést, sem bűncselekményt nem követtek el. A rendőri intézkedést a tanintézet igazgatója kezdeményezte, aki annak befejeződésekor közölte az intézkedő járőrökkel, hogy az autóbusz utasai "nem tanúsítottak az iskola irányába jogsértést vagy sértő magatartást". Erről a tanintézet vezetője és a település polgármestere több médiumban is nyilatkozott.
"A rendőrség jogszerűen járt el, a bejelentés tárgyi súlyától függetlenül arra azonnal reagált, és megtette azokat az intézkedéseket, amelyet számára a jogállami keretek lehetővé tesznek" - hangsúlyozták.
A közlemény szerint "a rendőrség – az emberjogi szervezetek álláspontjával szemben – nem tartja feladatának, hogy a hallomásokra, másod- és harmadkézből származó értesülésekre alapított, kifejezetten hangulatkeltő közleményekre, tudósításokra a fentieket meghaladóan reagáljon". Ugyanakkor – őszinte sajnálattal – észlelte, hogy a tényleges történések eltorzításában érdekeltek mindent elkövetnek a rendőrség iránti közbizalom csorbítására, ezért a térfigyelő kamerák által rögzített felvételeket nyilvánosságra hozza - fogalmaztak a közleményben.
A felvételeket azért csak szeptember 16-án teszik közzé, mert azok nem sérthetnek személyiségi és információs önrendelkezési jogokat. A felvétel "átírása" és "kitakarása" időt vesz igénybe - olvasható a police.hu-n.
Az Amnesty International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), a Háttér Társaság, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a European Roma Rights Centre szerdán fordult levélben a belügyminiszterhez, az országos rendőrfőkapitányhoz és a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányhoz azt kérve, vizsgálják ki a rendőrség eljárását a konyári eseményekkel kapcsolatban.
Közleményük szerint miután a busz megállt a konyári iskola előtt, a társaság leszállt, és fenyegetően lépett fel az iskola roma származású diákjaival szemben. A magyar és a székely himnusz eléneklése, valamint a Ria-ria-Hungária rigmus skandálása mellett a szurkolók romaellenes kifejezéseket is kiáltoztak és fenyegető mozdulatokat tettek - írták.